neděle 6. listopadu 2011

arogance v ryzí podobě

dneska jsem se dostala k tomuhle obrázku:

Obrázek z: PeTA2

v nadpisu je: najdi rozdíl, pod levým obrázkem: prase z masového chovu, vpravo: prase z bio chovu. jsem sice vegetarián a to dost zarputilý a podporuji organizace jako PeTA, PeTA2 nebo naší svobodu zvířat, ale všeho s mírou. výše zmiňovaný obrázek je ukázka arogance, provokace a naprostého oproštění se od racionálního uvažování. a to, co se rozpoutalo za diskuzi pod tímhle příspěvkem bylo prostě jen nechutné házení špíny. chápu, že provokovat a šokovat je někdy jediná cesta, jak vůbec na problém upozornit. co ale naprosto nepochopím, je házet špínu na každého, kdo ke stravování přistupuje zodpovědně a snaží se alespoň nějakým způsobem utrpení zvířat minimalizovat. a tohle je přesně jeden z těch příkladů. špatně toleruji lidi, kteří se od rána do večera cpou masem a masnými výrobky, nikdy se nezamyslí nad tím, odkud maso pochází a jakým způsobem se k hospodářským zvířatům chováme. ale někdo, kdo maso jí minimálně, přemýšlí nad tím, odkud a jak se mu dostalo na talíř, tady nemohu říct ani popel. a přesně tihle lidé se často nakonec vegetariány stanou. a tvrdit, že nezáleží na tom, jaký život zvíře prožilo, že smrt je stále smrtí, tomu bych strašně ráda vrazila facku. a pak se můžeme divit, že vegetariáni a vegani nejsou oblíbení, když se velká část z nich chová jako arogantní blbci. ke všemu, o  nás opravdu nejde, jde o ta nebohá zvířata. tím, že budu militantní nic nezměním. a já jsem hrdá na to, že i mým přispěním se v mém okolí za poslední rok tři další lidé stali vegetariány.

4 komentářů:

Jeanine řekl(a)...

Nedá mi to a napíšu aspoň něco. Já byla zarytý vegetarián celých 10 let. S tím BIO to bohužel není tak jednoznačné - ne všechno co se tak tváří, je i ve skutečnosti. Bohužel. Nicméně tvůj postoj je mi blízký a oceňuju, že nejsi "militant"... Tohle je téma, o kterým bych se ti tu strašně rozepsala, takže radši zase půjdu...

potvůrka řekl(a)...

na tohle téma bych taky byla schopná napsat slohovu práci. a naprosto souhlasím s tím, že BIO není tak jednoznačné.... a ani nemusí být tím, cím se tváří být. blohužel. pro mě je to přesně ten důvod, proč maso nejíst vůbec. přesto myslím, že nějaká kontrola je, že je to minimálně krok správným směrem a že je to možná první krok správným směrem - minimálně v tou doufám. možná, že se ukáže, že vše co dělám, nemá smysl, ale věřím. chci věřit. protože bez víry se žít nedá.... ať už ta víra je v kohokoliv nebo cokoliv....

Hopskulka řekl(a)...

Vegetarián nejsem, a nikdy se jím nestanu, ale naprosto vegetariány chápu. Ale stejně většinou jen ty, kteří tuto tématiku nevidí černobíle, a oni (dva lidi v mém okolí :) ) ze tsejných důvodů chápou mě jako všežravce. Je to hlavně proto, že souhlasím s tím, že když už zvíře musí zemřít, mělo by to být rychle...a taky proto, že mi nečiní problém praštit králíka, nebo zabít vlastníma rukama kapra/kuře, tudíž nejsem pokrytec.

Velice špatně ale nesu například vaření krabů a humrů jenom kvůli tomu, že je jejich maso lepší, když se uvaří zaživa. To je strašný svinstvo.

A myslím, že by vás obě zajímal tento film: http://www.csfd.cz/film/225053-nas-denni-chleb/ je to dokument o "industrializaci" zemědělství. A nejde jenom o zvířata, budete si divně připadat, i když budete jíst zeleninu. V celém tom filmu nepadne ani jediné slovo, ale budete fascinovány a šokovány i z rostlinné výroby, za to vám ručím. Je to velice poučný dokument.

potvůrka řekl(a)...

Děkuji za tip. Určitě se na ten film podívám. Mám dokonce pocit, že tenhle film byl součástí loňského festivalu uprostřed hostiny hladovím a že jsem se tam na něj chtěla podívat. ale jak už to tak bývá, nějak se mi to nepodařilo načasovat.

Okomentovat