středa 1. února 2012

být tak románovou postavou....

nedávno jsem se přihlásila na stránky bookfan. už kolikrát jsem si začala psát seznam knih, které jsem přečetla, ale nikdy jsem nedokázala si zapisovat průběžně a tak jsem plno knih zapomněla, některé jsem pak měla duplicitně. nejsem příliš svědomitý člověk. ale takhle online se mi to celkem daří. líbí se mi i to, že tam najdu inspiraci. každopádně konečně mám nějaký přehled o tom, co jsem četla, co bych číst chtěla a jak se mi která kniha líbila.

proč ale o tom píšu? dneska tam na mě vyskočila otázka: "jakou románovou postavou byste chtěl/a být?" dlouze jsem přemýšlela, mám plno oblíbených postav. ale chtěla bych si taky zažít všechno to, co ony? a tím, že moje sympatie většinou patří postavám minimálně nekonvenčním, spíš různě narušeným, vím určitě, že bych si jejich martýrii projít nechtěla. ale přece jen je jedna postava, kterou bych být chtěla. a sobecky musím říct, že ne pro postavu samotnou (ta mě ani nijak zvlášť neoslovila). chtěla bych být liesel landauerovou z románu skleněný pokoj od simona mawera. nepokrytě jí závidím místo na kterém žila, které spoluvytvořila. chtěla bych žít v jedné z nejúžasnějších vil světa. možná je to povrchní, ale je to tak.

a jakou románovou postavou byste chtěli být vy? a proč?

5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Stejnou otázku jsem si spontánně položila i já. A rozhodla jsem se. Byla by to Zuzana Stohelitská ze Zeměplochy. Pokud to znáš, zejména knihu Otec prasátek, asi není třeba nic vysvětlovat. Pro mě je srdcová svou pragmatikou. A taky snahou být sakra normální :-)

Ondras řekl(a)...

Asi žádnou. Postavy z mých oblíbených románů většinou špatně skončí.
A ve vile Tugendhat bych asi bydlet nechtěl, přišlo mi to tam takový strašně neosobní a studený. Možná tim, jak tam bylo minimum vybavení. Já mám favorita Müllerovu vilu, ale tam taky všichni blbě skončili, tak radši ne.

Ester řekl(a)...

Ha - napadla mě Scarlett O'Harová. Nevim proč. Ale nechtěla bych jí být.
Vyhovující jsou nějaký postavy z Hammetta. Buď jeho detektiv (anebo jakejkoliv detektiv z drsný školy) a nebo nějaká femme fatale - tuším, že je tam ta, co je prohnilá do morku kostí - dívka se stříbrnýma očima.
Nikdo se jí nesměje - buď ji lidi milujou nebo se jí snaží zabít. A ona je všechny přehlíží, ach. (A samozřejmě je vznešená a krásná a tyhle věci.)

Katerina řekl(a)...

Tahle otázka se mně líbí. U autorů které mám ráda bych asi nechtěla být žádná postava. Kdo bych chtěl být postavou z Irvinga, nebo Kundery... :) S Liesl bych se asi dokázala ztotožnit...ale raději bych Alenku od Carolla.

cizinec řekl(a)...

007

Okomentovat