pondělí 19. března 2012

boloňské špagety



dostala jsem chuť na klasiku. boloňské špagety. tak jsem si je dneska dopřála. se skleničkou šampusu s aperolem. a bylo to výborné, jen jsem zase neodhadla množství a najedl by se z toho regiment vojáků. no, třeba to jednou vychytám a zvládnu si uvařit jen pro sebe.

ingredience:
75 g sojového granulátu
1 cibule
1 mrkev
1 stroužek česneku
1 plechovka krájených rajčat
trocha protlaku
sladká paprika
provensálské bylinky
sůl a pepř
"špetka" hnědého cukru
mleté lněné semínko
trocha rukoly


1) sojový granulát uvaříme podle návodu.

2) mezitím, co se granulát vaří, nakrájíme cibuly na jemno, nastrouháme mrkev nahrubo. na pánvi rozpálíme dostatečné množství olivového oleje a cibuly s mrkví restujeme asi 5-7 minut. někdy ke konci přidáme prolisovaný česnek (ten by se neměl smažit moc dlouho, jinak zhořkne).

3) sójový granulát dostatečně vymačkáme a přidáme k cibuly a mrkvi. dále smažíme. tohle může chvíli trvat, ale v granulátu je dost vody, tak je potřeba, aby se všechna vypařila a granulát byl hezky osmažený.

4) zatímco se směs smaží, dáme vařit vodu a uvaříme celozrné bezvaječné těstoviny podle návodu.

5) přisypeme sladkou papriku a necháme chvilku osmažit, ona se pak krásně rozvine její vůně. kdo má rád pikantní, může přidat chilli podle chuti. já dneska vynechala. přidáme konzervu s rajčaty, malý protlak a provensálské bylinky podle chuti. pokud máte doma "živé", bude to určitě ještě aromatičtější a lepší. já přidávám ještě tak půl kávové lžičky cukru, přijde mi, že zvýrazní všechny chutě. necháme na mírném planemi chvíli probublávat.

6) slijeme špagety, dáme na talíř a polijeme omáčkou, přidáme rukolu na ozdobu a posypeme lněným semínkem. kdo má na drobno nasekané madle, šup tam s nimi.

7) zdlábnout

to jen ukázka toho, jak může veganské jídlo vypadat.a jak chutná? výborně, vřele doporučuji vyzkoušet, třeba jako alternativu.

5 komentářů:

Pravdu Mám Já řekl(a)...

Takovej buržoazní oběd! :D Občas si dáme šampus při nedělním brunchi, ale ke špagetám mě to ještě nenapadlo. No....mám na ně chuť.

Jeanine řekl(a)...

Jee, tohle jsem si taky vařívala:) A taky "soja steak":))

potvůrka řekl(a)...

Pravdu Mám Já: Byla to večeře a je pravda, že špagety a šampus jdou spolu zvláštně dohromady. Ale chtěla jsem oslavit svojí novou práci :-)

Jeanine:Sojový steak si asi udělám dneska :-)

Amelie řekl(a)...

MŃam, hned bych si dala.

night.shine řekl(a)...

hned po ránu takové chutě :-D mňááám :-D

Okomentovat