neděle 27. května 2012

ALF


ALF je zkratka pro animal liberation front. jedná se o hnutí radikálních ochránců zvířat (dle different life), zabývající se hlavně přímým osvobozováním zvířat. jsou to ti, kteří vnikají do laboratoří, velkochovů a podobně a zvířata odtud zachraňují. a ano, občas i podpalují laboratoře, zastrašují jednotlivce, aby je odradili od spolupráce s různými firmami páchající násilí a uchylují se k činnostem braným jako násilné. už více než 200 jich sedí ve vězení a jejich tresty bývají neúměrně vysoké. ALF není žádné přímo organizované hnutí, většinou se jedná o menší skupinky lidí, jednajících na vlastní pěst. přesto mají spřátelené organizace, které o úspěších ALF informují. toť v hodně zkratce fakta.

pro mě je spíš zarážející fakt, že někdo, kdo svým chováním přispívá ke smrti a utrpení zvířat, ať už jedením masa, (ne)výběrem kosmetických, úklidových a medicínských produktů, nošením kůže atd. je vnímám jako normální (a morální) a ten, kdo bojuje proti násilí, je obviňován jako terorista. dle mého je legitimní každá akce na záchranu zvířat. ti, co je obviňují z terorismu se rádi ohánějí tím, že porušují zákony. ale nastavení zákonů je jen reflexe většinové společnosti a nevypovídají nic o jejich kvalitě. natož pak o kvalitě společnosti. a radikální (rozuměj bezohledný, násilný) je spíš ten, kdo jakýmkoliv způsobem k utrpení přispívá a ne ten, který se mu snaží zabránit. dále nechápu, proč by konzumování masa nemohlo být postavené mimo zákon stejně jako např. kanibalismus. moje vnitřní zákony jsou mnohem morálnější než ty, které reprezentuje stát. a nevidím důvod, proč bych měla uznávat něco, co je prohnilé od začátku do konce.

historie (bohužel) dokázala, že dobrých cílů se nedá docílit po dobrém. dneska by si jen málokdo troufl tvrdit, že osvobození od otrokářství bylo špatné, přestože nebylo mírumilovné. nebo dosažení volebního práva žen. s ALF je to srovnatelné. někteří lidé vidí jasně důsledky chování většinové společnosti a právě ta je svým chování dohnala k činům. věřte, že kdyby to bylo možné, všichni tihle by rádi dosáhly změny bez jakéhokoliv násilí (v jakékoliv formě). přesto se ALF snaží, aby jejím jednáním nebyli ohroženy lidské životy. bude to znít možná brutálně, ale pokud bych se měla rozhodnout mezi životem tisíce zvířat držených na pokusy a těmi pár lidmi, kteří to páchají, vždy si vyberu život zvířete. to zvíře se rozhodnout nemohlo a nese následky rozhodnutí někoho jiného. proč by je neměl nést člověk, který se rozhodl sám a dobrovolně?

já osobně s ALF souhlasím, podporuji je a mají moje plné sympatie. budu podporovat každého, kdo chrání životy zvířat a jestli je to podle dnešních zákonů terorismus? pak jsem s čistým svědomím terorista. myslím, že jsem konečně pochopila, co mi kdysi prorokoval jeden mladý muž a to, že jsem pankáč a tím vždycky zůstanu.

25 komentářů:

Jina řekl(a)...

potvůrko...tentokrát s tebou souhlasím jen napůl... po pravdě, taky jsem už párkrát udělala něco nezákonného, abych pomohla zvířeti, i když se pak na mě někteří lidé dívali zkrz prsty a ano, taky mi utrpení zvířete rve srdce daleko víc, než utrpení člověka, ale aby bylo jedení masa nezákonné? To je absurdní...
Ať chceš nebo ne, pro člověka je přirozené jíst maso a to, že tobě vegetariánství neškodí neznamená, že kdyby se stejně stravoval i tvůj muž, tvoje děti a jejich děti, nepoznamenalo by to na jejich zdraví, protože lidský organismus na to není připravený a po pár generacích by člověk jako živý organismus bez masa zdegeneroval. A za další, kdyby měla tvá maminka rakovinu (bůh chraň, zaklepej na dřevo, ať to zaženeš), opravdu bys jí odepřela léky, protože jsou testovány na zvířatech? Řekla bys "Mami, teď musíš umřít, nebudeme tě zkoušet uzdravit, protože kvůli těm lékům nejspíš umřela nějaká myška." ? Já vím, že testování na zvířatech je ohavnost (chtěla jsem napsat zvěrstvo, ale to slovo má ve svém základu nesprávnou skupinu živočichů), věř mi, že to vím a dělám co můžu, abych to nepodporovala, ale stavět lidský život pod zvířecí je snadné, dokud nejde o někoho, kdo je ti blízký.
Víš, nejsem proti tomu, co ALF dělá, ale obecně platí, že radikalismus je špatná cesta. Ano, často to zabírá, ale často zase ne. Stejně jako je to u výchovy psů, i na lidi zabírá spíše pozitivní motivace a trend a sama uznej, že bio potraviny, farmářské trhy, třídění odpadu a biokosmetika nebyla nikdy víc in :) ...a takhle by se na to mělo jít, ukázat lidem, jak to udělat, aby žili správně a ne jim zakazovat žít špatně...
To je můj názor...

potvůrka řekl(a)...

Jančo, děkuji za názor. Vím, moje názory jsou radikální a vlastně jsem si kdysi také myslela, že věci jdou po dobrém. za ty roky jsem viděla tolik utrpení, že tenhle vývoj je přiliš pomalý. pro mě. Ano, jsem co se práv zvířat týče extremista(v dnešním pojetí).

Já nevěřím tomu, že vegetariánství není pro někoho dobré. to, že někomu vegetariánství škodí není samotným vegetariánstvím, ale nesprávně složeným jídelníčkem. obzvlášť na začátku to není úplně jednoduché a vypustím-li pouze maso a bílkoviny ničím nenahradím, je jasné, že se to negativně projeví. Je dokázáno, že vegetariáni bývají zdravější a to dokonce i děti stravující se bezmasa vůči dětem maso jedící. Člověk je od přírody bíložravec (čelisti, délka střev atd.), jedení masa se vyvunulo pouze ve zvyk, který člověku škodí.

Teď k těm lékům. Možná je pradva, že některé testy by mohly opodstatnění mít. Záměrně říkám mohly by. Kdysi jsem si říkala to samé, ale pak jsem četla jednu dokumantární knihu (myslím, že to bylo "Osvobození zvířat" od Petera Singera), kde se onen dotyčný dostal k velkému množství firemních informací farmaceutických společností a kde bylo jednoznačně vidět, jak nejednoznačné výsledky a tedy nevěrohodné jsou. Za prvé farmaceutické společnosti společnosti testují i zam, kde jsou možné jiné (alternativní) metody a také s mnohem objektivnějšími výsledky. Za daší, plno testů se opakuje dokola - také úplně zbytečně. Takže si troufám tvrdit, že více než 3/4 testů je úplně na nic, úplně zbytečných. U toho zbytku stále ale neveřím průkaznosti. Ale alespoň pro začátek bych dokázala žít s tím, kdyby se testy snížili o ty 3/4. A kupodivu, nejvíce pokusů se dělá na léky typu ibuprofen apod. To snad ale opravdu nutné není. Tam jde jen o čistý profit a to mě ani kohokoliv jiného nezachrání.

Jak říkám, chápu, že mě a moje názory jen tak nikdo nepochopí, nebo spíš nebude schopen je akceptovat. Ale u mě je za tím informovanost, není to jen o emocích.

Anonymní řekl(a)...

A čím krmíš psa?

potvůrka řekl(a)...

Psa krmím halvně granulemi a pak konzervami a masem. Vše samozřejmě alespoň bio a netestované na zvířatech.

Anonymní řekl(a)...

Informovanost?? To je opravdu velmi dobry napad "osvobodit" zvirata, ktera ziji v zajeti od narozeni, ve specifickem prostredi, at uz laboratorni mysky nebo kurata ve velkochovu. Demence myslet si, ze kdyz tato zvirata "osvobodime" radikalne a ona se s radosti a usmevem rozebehnou do poli a luk tak ze to vydrzi. Je to jak s temi uhyny vanocnich kapru, nebo s jakoukoli jinou podobnou, nahlou zmenou prostredi. Ano, velkochovy jsou priserne, zachazeni s cimkoli, kde se jedna o kvantitu a primarne ekonomicky zisk je proste bezohledne. Nicmene tyhle "ekomozky" zasahnou a hned pote dostihne "osobozenou" mysku Darwin... Ano, jsem pro pomoc, dokonce se aktivne podilim na ekoprojektech (vlastnima rukama, veci, co maji smysl, zadne modni pseuda jako "farmarske trhy") ale konkretni kroky v krajine), krutost je mi cizi, ale tohle nic neresi, je to poza. Co se tyce nakupu, tohle eko-bio-atd. je samozrejme jenom jina vetev toho uplne sameho konzumerismu, ktery produkuje i cast odvetvi, ktera pouzivaji testovani. A podobne jako treba trideni odpadu je pro zapadni civilizaci jakymsi odpustkem za zpusob zivota... A samozrejme mezi kosmetikou a lecivy rozdil je.

Potvurko, vis ze se leky testuji na lidech? Jak se stavis k tomuhle?

Marina

Unknown řekl(a)...

Janča: Pokud by někdo z mých blízkých dostal rakovinu, snažila bych se ho přimět, aby zkusil spíš odkyselení organismu než léky (http://www.zdravi4u.cz/view.php?cisloclanku=2012052401). Ono léky stejně nejsou proti nemocem účinné, jen potlačují příznaky, ale nemoc neléčí.
A nevěřím tomu, že by lidstvo zdegenerovalo, kdyby přestalo jíst maso, naopak mám pocit, že teď s přemírou masa je zdegenerované.

Anonymní: Většinu těch zachráněných zvířat ale nevypustí do přírody, to by vážně nepřežili.
A tvé argumenty mi připomínají jeden častý - kdybychom ta zvířata nejedli, vyhynula by. Mě je jedno, že nebude existovat uměle vytvořený druh, mě jde o to, aby zvířata netrpěla. Když se nenarodí, nebudou trpět.

potvůrka: Je to extrémismus, ale taky začínám mít pocit, že jinak to prostě asi nejde. Bohužel.

Anonymní řekl(a)...

Pixie: ja jsem Marina, nemusis mi rikat anononymni, nemam jen ucet......
Otazky na tebe:
Co se tedy presne deje s osvobozenymi zviraty? (Mimochodem - TA zvirata by neprezilA).
Co ti pripominaji me "argumenty" (ktere ve skutecnosti nemaji byt argumenty, ale nest) je ciste tvoje vec.
Proc myslis, ze jim maso? Z ceho tak usuzujes? Rekla jsem neco v tom smyslu?
Vsechno to je asi o trochu komplikovanejsi, vid?

Mimochodem, velmi zajimave pouziti souslovi "snazila bych se ho primet".....

A zaverem prosim, jestli bys mi mohla prekyseleni organismu prepsat v pH stupnici? Co uz je prilis kysele v pH? Dekuji moc

potvůrka řekl(a)...

Marino, za prvé, pokud tu chceš komentovat, beru jakékoliv názory, ale slušně. Neobviňuj tady nikoho z demence, myslím, že jak já, tak pixie jsme v tomhle tématu mnohem informovanější než ty. Nikdo tyhle zachráněná zvířata nepouští do přírody, to by opravdu demence byla. Jsou různí dobří lidé, nadace apod., které se o tyhle zvířata postarají v podmínkách vhodných pro ten který druh. A starjí se o ně a nechají je dožít stářím.

K dalšímu tématu, bio určitě není řešením, ale jaksi mi přijde pořád snesitelnější krmit psa bio masem, než masem z velkochovů. A dávat mu granule netestované na zvířatech. Optimální by bylo, kdyby nebyl masožravec, ale je, od přírody, takže se mu sanžím nabídnout to nejlepší nejen pro něj, ale i pro moje svědomí.

Co se třídění odpadu týče, dohadovat se nebudu, ale myslím si, že lepší je dělat alespoň něco než vůbec nic.

A k tvé otázce, jak se stavím k testování léků na lidech ti odpovím, že kladně. Ty léky jsou určeny pro člověka, tak na kom jiném by se proboha měly testovat. My (chápej lidstvo) tu nesjme od toho rozhodovat, čí život je důležitější a proto nemáme nejmenší právo testovat na zvířatech. Chápu, že jsou léky, které potřebujeme, ale většinu z nich bychom při zdravé životosprávě a větším dbaním o sebe vůbec nepotřebovaly.Problém západní medicíny je v tom, že se léčí až důsledky nějakého problému a ne jejich příčiny. Přijde ti tahle odpově dostatečná?

potvůrka řekl(a)...

A ještě tady jeden odkaz na místo, kde dožívají krávy původně z velkochovů, prasata z pokusů, slepice zachráněné z klecových chovů. Tady krásný dokument, ale v němčině. Pokud neumíš německy, koukni na ostatní videa, plno jich je úplně beze slov: http://www.youtube.com/watch?v=sun0siR30U8&feature=channel&list=UL

Jinak odkaz na web: http://www.stiftung-fuer-tierschutz.de/index.html

To je jen příklad té "demence"...

potvůrka řekl(a)...

Pixie: koukala jsem na ten odkaz a zní to dost zajímavě. Zatím na to nemám názor, ale myslím, že zase chvíli budu mít, co dělat a co zjišťovat :-)

Kejtý řekl(a)...

Rozumím Ti v tom co si chtěla říct tímto článkem. Je to od tebe extrémismus, ale sympatizuji s ním. Když ono to nejde po dobrém, tak by to mohlo fungovat tímto způsobem.
Chování zvířat v klecích pouze za jediným učelem- jatka je jen pouze koncentračním táborem 21. století.
Co se týče léků pro lidi. Dobře, tak ať se testují na zvířatech. Ale nemuseli by. Já bych je rovnou testovala na lidech. Na trestancích z vězení, aby byli alespoň k něčemu učelní, když sami zabyli. Mají sedět na doživotí bez účelu a nebo pomoc naší budoucnosti? A že takových lidí je. A že by se trápili? A pozůstalí jejich obětí trpěli více a nikdy už jen tak nepřestanou trpět. Zvířata a lidé jsou jen nevyrovnané skupiny. A nikdy nebudou. Jen mi se hodila jaká si tolerance v rámci mezí. Nemám zdání jak by to přesně mělo vypadat, ale jenže i kdyby se to vymyslelo, tak jen málo k něčemu to přispěje.
A pokud jde o zvířata; teď to bude mimo téma. Lidé co věří v reinkarnaci přihlížejí na trpění zvířat ve všech koutcích světa a odvětví práce lidí? Co když i my jednou po smrti budeme zvířaty?

Kejtý řekl(a)...

Fuj! Zabili! (pravopisná chyba)
Vždy se najdou lidé, kteří nebudou souhlasit s opačným názorem a možná i pravdou.

Unknown řekl(a)...

Marina: Omlouvám se, že jsem tě oslovila anonymní, nevšimla jsem si, že ses podepsala. Za nesmyslné chyby se omlouvám též, obvykle si po sobě příspěvky čtu, ale tady jsem chvátala pryč, tak jsem to odeslala i s blbostmi.
Ano, je to moje věc, co mi tvůj příspěvek připomněl.
To že nejíš maso nevím, jen usuzuji podle toho, jak vyzněl tvůj příspěvek.
Nevím, jak moc je nutné vědět, jaké pH znamená překyselení, to které potraviny organismus překyselují se zjistit dá - například maso, mléčné výrobky... Střídmá konzumace rakovinu nezpůsobí, ale dnešní společnost to prostě přehání, proto se také vyskytuje tolik civilizačních chorob, včetně rakoviny.
Samozřejmě, že pokud by se někdo s rakovinou v mém okolí rozhodl pro užívání léků, je to jeho volba a já mu do toho nemůžu kecat, ale jsou alternativy, které jsou stejně účinné a mnohdy účinnější než moderní medicína, ve kterou prostě nemám důvěru.
A co se děje s těmi zachráněnými zvířaty už ti zodpověděla potvůrka.
Jistě, kdyby najednou všichni přestali jíst maso, byl by s těmi zvířaty problém, neměl by si je kdo vzít a většina by nepřežila. Ale část z nich by si poradila, z ostatních by prostě stala potrava pro jiné druhy. Pořád je to přirozenější než jatka. Ale to se nestane a pokud zájem o maso opadne, bude chovat méně zvířat, to je snad logické.

Anonymní řekl(a)...

Musim rict, ze mne pri cteni nekterych komentaru a clanku beha mraz po zadech. Chapu, ze mate radi zviratka a chcete jim pomahat, ale uz mene dokazu pochopit, ze na miskach vah vyhraje zvireci zivot nad tim lidskym. Pokud je vas extremismus ospraveditelny, je tedy ospravpraveditelny i jiny? Extremni nacionalismus, vyvysovani jedne rasy nad druhou atd.? Kde ty hranice zacinaji a kde konci? Co kdyz v tech laboratorich po utoku zemre vas blizky? Reknete si jasne, je to v pohode, hlavne, ze ten pejsek zije, cert vem moji mamu, nemela tam preci pracovat? Ale co, kdyz je to mama samozivitelka od kupy deti, v regionu s nizkou zamestanosti, a proste jen potrebuje na jidlo pro svou rodinu, tak tam dela napr. uklizecku a potaji tem chudackum nosi mrkev? Svet neni cernobily. Nebo budeme testovat na veznich...kdo urci na kterych? Budou to jenom vrazi, ale co kdyz jich nebude dost? Zacneme nucene testovat i na tech, kteri treba omylem zpusobili dopravni nehodu (coz uz se muze stat kazdemu z nas)? Nebo na detech z kojenaku, na romech (vzdyt jsou preci "neprizpusobivy") nebo lidech bez prace (akorat obiraji stat o penize a tak by take meli necim "prispet")? Doktor Mengele v praxi v 21. stoleti... Myslim, ze tu nekdo zminoval jine staty, jak se umeji chovat ke zviratum jako napr. Indie, kravu maji posvatnou, ale nevahaji dozivotne zmrzacit sve deti nebo je prodat, aby mohli zebrat. Radej bych tu kravu snedla, nez prodala vlastni dite, ale nutit jim svuj nazor nemuzu, nejsem v jejich kuzi, neziji jejich zivoty a nemuzu je za to ani odsuzovat.
Nejsem zastancem velkochovu, zbytecneho testovani atd., ale tim, ze osvobodim par zvirat se nic nezmeni. Kdyby se takovyto extremismus rozsiril ve vetsim meritku, kam se vsechna ta zvirata umisti? Finance jsu omezene....Jde o to zmenit zakony, lobby farmaceutickych firem, mysleni lidi a celkove fungovani spolecnosti. Mam zato, ze takoveto ataky jsou spis kontraproduktivni a spousty lidi spise odradi, ikdyz myslenku citi podobne.
Kdyz mi v nemocnici zachranovali syna, byla jsem rada, ze se jim to povedlo, za pouziti jakychkoliv prostredku!!!! Nikdy bych jeho zivot nevymenila za zivot zvirete. A u nej nemohla byt rec o spatnem zpusobu zivota a prekyseleni organismu (na to byl jeste moc maly) nebo jinych zpusobech lecby.
Kazde zlo plodi akorat dalsi zlo. Pokud je lidem nuceno neco pod natlakem, nikdy se to skutecne nemuze stat jejich prioritou, ta prichazi az s vlastnim uvedomenim a zodpovednosti.

P.S. Dopredu se omlouvam za pravopisne chyby :-D.

Zuzka

Unknown řekl(a)...

Zuzko, ale jak potvůrka psala, 3/4 testování je k ničemu, je to zbytečné, kontraproduktivní. S tím podpalováním nesouhlasím, protože se při tom může někomu něco stát, ale to, že se odnesou zvířata nikomu neublíží.
Testy kosmetických firem bych zakázala úplně, s těmi testy farmaceutických firem to možná úplně omezit nejde, to ale nemění nic na tom, že farmaceutické firmy to přehánějí a ještě pak obviní aktivisty z toho, že odpírají lidem možnost léčby.
Každé přesvědčení má svá úskalí a já se snažím řídit citátem K. Kryla: "Přílišná oddanost ideálům končívá tím, že zastřelíš dítě se sáčkem rumových pralinek." Takže ne, nejsem úplně extrémní, nejsem pro zvířecí život za každou cenu. Je to stejné jako když je člověk proti zabíjení, ale zabití v sebeobraně taky nikdo odsuzovat nebude.
Já se snažím působit na své okolí pokud možno pozitivně, že to všechno jde bez nejmenších problémů, že vegani jsou úplně normální jako každý jiný. Ale sama pro sebe nebo mezi podobně smýšlejícími lidmi klidně přiznám, že otevřené záchrany podporuji, sama bych se toho však účastnit nedokázala.
Zákony by to samozřejmě změnit chtělo, jenže lidi jsou slepí, nechtějí nic vidět. A dokud bude většina zavírat oči, nic se nezmění. Do té doby je pro ta zvířata jediná možnost.
A obávám se, že i kdyby každý vegan byl takhle extrémní, tak nás pořád není dost.
A testování na lidech bych taky
nepodporovala, rozhodně ne z donucení, nechci si hrát na boha ani v případě zvířat, ani v případě lidí.

Kejtý řekl(a)...

Nemyslela jsem tím zabíjet lidi z vězení, kteří způsobili dopravní nehodu. Ale těm kteřím úmyslně zabili, těm kteří to měli vše promyšlené. Takových lidí je stále dost. Nevinní lidé ve vězeních také existují.
A s těmi lékami testovanými. Ať se testuje ve farmakologii na zvířatech, ale jen na drobných hlodavcích. I když i to mi při představě trhá srdce. Ale bez psů, opic a dalších zvířat. A tím pádem, když by se mohlo testovat jen za účelem lékařským, tak by bylo zakázáno testování veškeré kosmetiky na zvířatech. Kosmetiku k životu nepotřebujeme. Nemusíme mít dvacet druhů šampónů kvůli kterým někdo trpěl. Můžeme mít jen dva a žít s čistým svědomím.
Obojí je extremismus a obojí je špatné. To co je nevhodné a co si přejeme my také. Chtělo by to kompromis, který by dokázal vše tohle aspoň zmírnit. Ale to je jen vše na lidech. Nerozumím třeba lidem, kteří odsuzují vegetariány a vegany a ukazují si na ně prstem. Jsou to přeci jen stejní lidé jako oni. Ale myslím si, že takové smýšlení by mohlo vymizet s vymizením starší generace. A až bude dnešní generace v letch padesátníků tou nejstarší, tak by třeba svět mohl být jen trochu růžovější.

potvůrka řekl(a)...

Zuzko, ne, zvířecí život nevychází na životem lidským, ale je na úplně stejné úrovni. To je právě ono. Není ničím víc, ale také ničím méně. Je zvláštní, že tady zmiňuješ zrovna extrémní nacionalismus (řekněme neonacismus) či vyvyšování jedné rasy nad druhou. Ale to je stejně v rozporu se základními svobodami, jako nadřažování se nad zvířaty. To, co se se zvířaty děje, je holocaust 21. století. A každý masozřavec je svým způsobem malým Mengelem. Já přímou záchranu podporuji a za tím si stojím. Samozřejmě bych radši, aby byla vhodná legislativa a její prosazování, ale dokud tomu tak není, najdou se tací, kteří umějí jednat. Myslím, že ničení laboratoří je jediná možnost zúůsobit určité újmy, osvobodit pár zvířat samo o sobě nepomůže, pořídí se nová zvířata a jede se dál. To je také ten důvod, proč se majetek ničí. Lidem není ubližováno, takže ta paní, která dle tebe neměla na výběr přežije. I když já osobně bych tohle nedělala nikdy. A co se testování na lidech týče, neměla jsem na mysli testy na vězních apod. Myslím, že nikomu nepřísluší právo rozhodovat o životě, tedy ani tom lidském a ani tom prohnilém nějakého řekněme sériového vraha. Tím testováním na lidech jsem myslela "testováním" na samotných nemocných. To je stejně dle mého jediný spolehlivý důkaz o účinnosti. Samozřejmě chápu, že ti na životě syna záleží víc, než na životě zvířete. Stejně jako by ti záleželo víc na životě syna než na životě cizího člověka. To je naprosto normální, přitozené a pochopitelné. A tak by to mělo i být. Jenže si vem, že takhle té krávě záleží na životě jejího dítěte. Byť by to byl jen prachsprostý pud. A jsme zpět u toho, proč nejíst maso a být minimálně vegetariánem.

Anonymní řekl(a)...

Trololo.

Takze podtrzeno secteno, testovat na zviratech je fuj, ale na drobnych hlodavcich je to v poradku, hlavne ne psi a opice!

Dale je v poradku testovat treba "na veznich"? Hahahahaha. Takze na vsech, nebo jen nekterych? Ten, kdo tohle pise souhlasi s trestem smrti nebo ne, a je tohle vic humanni nez trest smrti? Nekoho treba pomylene zabit, ale jednou ranou z milosti. No anebo na nem klido testovat az do aleluja. Je to clovek, ale zde je roven "drobnemu hlodavci"?

Krasny, krasny. Miluju ta ruzny pseuda - viry, mody, "presvedceni"...

Co se tyce kyselosti, to je termin dany hodnotou pH, pomerne presne. A co se tyce hodnoty pH uvnitr cloveka, neco, co se nazyva "acidobazicka rovnovaha" je udrzovana pomerne mnoho rafinovanymi mechanismy. Zajimave na tom je, ze pokud se vychyli rovnovaha mimo normu, tj. dojde skutecne k "okyseleni", nejde o stav takzvane slucitelny se zivotem. Ale to je asi marny, marny,marny :o)

P.S. neni nikdy dobre jaksi automaticky predjimat. S vegetarianstvim mam bohate zkusenosti, ale nebrani mi to ponechat si vlastni rozum :o)

potvůrka řekl(a)...

Milá anonymní (nebo Marino, jsi-li to ty), myslím, že tady má každý komentující svůj rozum. Nevidím důvod k tvojí agresivitě. Vem si příklad ze Zuzky, velmi jasně dala najevo nesouhlas, ale kidně a slušně. Pokud to nezvládneš, budu tvoje komentáře pro příště mazat. Ke zbytku se nevyjadřuji, nehodlám klesnout na tvoji úroveň.

Kejtý řekl(a)...

Milá anonymní, chápu že pár odstavců je mířeno na mě. Tedy na mé komentáře. Možná takhle když to píšu po kouskách, tak to nedává rozum a není to ucelené. A nepíšu vše proč ano a proč ne. Proč mám takový názor jaký mám. Já totiž chápu, že se musí testovat na někom léky a netuším zda by tak medicína někam pokročila. Je skvělé, že se objevují léky proti nevyléčitelným nemocem a nové vakcinace. Ale jen nechápu proč zvířata u toho trpí. Jak se lidé koukají na to jak pomalu umírají. Proč to na nich jen nezkusit a nechat je zemřít pomocí milosrdné injekce? Možná by to bylo lepší. Zní to možná ode mně hnusně. Ale i přes to zvířata miluji nade vše.
A tvoje otázka "zda je roven hlodavci?" Vidíš. Si jen pouhý člověk, který jde s davem. Nikdo by se neměl nad někým povyšovat. Ani zvíře proti člověku. Ale pokládám si otázku zda je člověk stále člověkem, který týrá děti, drží je v nesnesitelných podmínkách, postřílí chladnokrevně dav lidí,... Je tohle ještě člověk? Zaslouží si žít? Ano, zaslouží, protože každý na to máme ze zákona právo. Ale zaslouží si kvalitní život? Např. lidé typu Breivik. Bude si jen tak sedět v teple cely, koukat na televizi a stěžovat si na špatnou stravu. Zaslouží si takový luxus za to co způsobil těm lidem a jejich rodinám? Je to spravedlivé vůči ostatním? Možná je z tvého pohledu špatné, že trestance dělím na dvě skupiny, ale ono tomu tak je. Politický vězeň hájil jen svůj názor, ale nikomu neublížil. Breivik hájil svůj názor, ale ublížil cíleně a promyšleně. V tom je ten rozdíl. A proč píchat testovací injekce do člověka, který udělá na bilboardech politikům brýle a zesměšní je?
Tohle je jen všechno můj názor. A chápu, že lidé nemusí souhlasit se mnou, když bych necitlivě testovala na lidech. Není to to nejvhodnější. Obojí je extremismus, ale kde se nachází ten ideál? Na ten nikdo ještě nepřišel. Jedno nebo druhé. Nic mezi tím třejmě neexistuje a to je škoda.

Anonymní řekl(a)...

Potvurko, nevim. Nemyslim, ze jsem agresivni, ale pokud ano, uprednostnim otevreny boj, ne pasivni agresivitu. Ta je daleko horsi, vycita, mlzi, manipuluje. Myslim, ze jsem nikoho neurazela nebo nenadavala, proste expresivne vyjadruju protipolny nazor a cekam, kdo bude schopen reagovat. Kejty mi vlastne odpovedela a respekt za to, i kdyz nazorove se neshodujeme ani tam :o) Ja nepovazuju vezeni, dobrou stravu a telku za "luxus", ale to je o predstave svobody, vnitrni svobody, a tak dale. Ocenuju, ze Kejty se diva na obe stranky argumentu, je schopna videt, ze veci fakt nejsou cernobile a jednoduche.

A ano, nemyslim si, ze je clovek roven hlodavci, protoze jednoduse neni. Kdo by mi chtel tvrdit opak, slecny a pani, vyzyvam vas: jestli je hlodavec roven cloveku, najdete si sikovneho hlodavciho samecka za partnera, zalozte s nim rodinu, diskutujte nad spolecnou veceri o Kafkovi... Porad to zni dobre?

A jeste bych se rada zeptala, kdo z vas opravdu svyma vlastnima rukama udelal neco pro ochranu prirody, pro zvirata - a ted nemyslim jen ten "spravny konzumerismus", to jest "kupuji ty SPRAVNE vyrobky a jsem proto spravny clovek" (coz je mimochodem reklamni cil co se tyce lidske psyche k obecne jakemukoli produktu). Protoze ja mohu rici, ze mozna premyslim nad vecmi jako "militantni osvobozeni zvirat" zpusobem, ktery se vam opravdu nelibi. Ale zaroven mohu prohlasit, ze jsem toho fyzicky odpracovala na "prirode" docela dost. Lopaty a tak... Chranene krajinne oblasti... Boj proti erozi pudy a za zachranu prirozene se vyskytujiciho biotopu...

Potvurce dekuji za materske doporuceni "vem si priklad ze Zuzky", ale pro vsechno poznani... Treba jsem ja a Zuzka jedna a ta sama osoba, co ty vis.

A treba ne, ale aspon si netroufam nekomu cokoli doporucovat. Tuhle dikci mozna, mozna mohou vuci nam pouzit rodice, do urciteho veku, nebo otravne ucitelky.

M.

Kejtý řekl(a)...

Tyhle debaty nikam nevedou, protože každý má svůj názor a představy o životě. A proto si myslím, že práva zvířat se nikdy úplně nevyřeší. Kdo z vyšších hlav by si toto rozhodnutí a zákon chtěl hodit na triko? Vždy by byla jedna polovina proti a neustále by existovali nesouhlasy. Je to zkrátka na jednotlivcích a ucelených skupinách, kteří bojují i přes hranice zákonů. A k těm já mám respekt a obdiv! Být polovině lidem pro smích, šplhat se po komínech, pár dnů zatčení,... A při tom potom znovu s hlavou vzhůru vstříc svým ideálům. Tohle jsou u mně zkrátka machři!
Já sama osobně nedělám pro zvířata nic světoborného. Jen se snažím. Byť by to bylo jen vyřknutí mého vlastního názoru o kterém druzí alespoň přemýšlí. To všechno je jen o maličkostech každého z nás. Pro mě by bylo úspěchem, kdyby dvakrát jednou týdně každá rodina konzumovala pravidelně pouze veganskou stravu. Už jen to by bylo pokrokem vpřed.

A s tím luxusem. Vždyť si žijí docela poklidným životem. Škrtají dny v kalendáři, kdy je propustí. Naučí se ještě větší hnusárny a polovina z nich se vrátí znovu tam odkud přišla. Možná mají svobodu myšlení a psaní. Mohou se dále rozvíjet. Ale jen v určitých hranicích. Mají se zkrátka podle mě celkem dobře. Chtělo by to v některých částech přitvrdit. Ale to jsme zase u jiného tématu a ne u zvířat. :)

Milá M. Škoda, že jsi jen anonymním komentátorem. Zajímali by mě tvé další články a názory.

potvůrka řekl(a)...

Marino, budu pouze reagovat na konkrétní věci k tématu, zbytek mi nestojí za to úsilí. Myslím, že nikdo netvrdil, že zvířata jsou stejná jako my. Ani jednotlivé druhy nejsou stejné. Ale o to přece vůbec nejde. Tady jde jen o právo každého na život, na život v jeho přirozených podmínkách. Proč bych měla chtít, aby hlodavec byl jako já? Vžďyť jeho krása je v tom, jaký je. Každé zvíře má v životním řetězci určitou úlohu. A jelikož člověk je "nejchytřejší" a má největší možnosti, měl by slabší chránit a ne je zotročovat.

Kris Tozkousne řekl(a)...

Tak se jen přiznám, že jsem nečetla komentáře ostatních
No ale s tebou souhlasím, hlavně začátek druhého odstavce mi mluví z duše, i když momentálně jím maso. Nejsem si jistá jestli je pro člověka přirozené jíst maso - nejde o to jak dlouhá máme střeva atd. ale podle současných výzkumů jsme asi namíchaní z mnoha ras člověka co zde žily a tak nějak věřím, že tu byly skupiny lidí co se stravovali vegansky a lidi co se stravovali všežravě (třeba když žili víc na sever kde bylo těžší se krmit jen rostlinně)... ale stejně mi přijde extrémní jíst mrtvoly když člověk nemusí.
Jinak ohledně toho "terorismu" za účelem ochrany zvířat... já s tím nemám problém. Stejně tak nemám problém s eko-terorismem. Je otázka jestli to k něčemu vede, jestli jen tu situaci nezhorší, možná se k tomu lidé uchylují jen protože nechtějí čekat na výsledky menších kroků... ale člověk není lepší než kterékoli jiné zvíře nebo rostlina nebo obrovský organismus jako je planeta. Je naprostý nesmysl zneužívat zvířata pro "krásu" lidí, což je totálně nestálý ideál. Je nesmysl zneužívat je pro to, abychom si zdraví prodlužovali... spíš než léky potřebujeme míň blbosti a víc sportu a lepší stravu (často i omezení masa no ne)... takže ALF mi není proti srsti

Anonymní řekl(a)...

Diky Potvurce za odhodlani a uprimnost. Souhlasim se vsim, protoze respekt a tolerance neni extremismus. Zivocisne bilkoviny uz dnes nepotrebujeme, nejsme preci sberaci a lovci ale "vrchol civilizaca" a staci nam bilkovinna rostlina, o cemz ostatne vypovida rada kmenu, jejichz spolecnym rysem je veganstvi, dlouhovekost a zdravi. Dost mozna ziti v rovnovaze s matkou prirodou jim dava zdravi a tim padem nepotrebuji testovat chemii na zviratech a zobat prasky na zarazeny prdy napriklad :)). Evidentni ztrata empatie, sobectvi a syndrom nadlidskosti je bohuzel spolecny rys vsech, co si jedou main stream. Nemuzeme jim to mit za zle, ze dne na den se proste zmoudret neda.

xxxLucie

Okomentovat