pondělí 4. června 2012

proti zdi

když nemůžeš změnit svět, změň ten svůj. tahle věta zazní na začátku filmu proti zdi (gegen die wand). dneska jsem po dlouhé době měla chuť odložit na chvíli knížku a kouknout na nějaký film. tenhle jsem stáhla už asi před půl rokem a už jsem na něj zapomněla. tak jsem si ho dneska pustila, aniž bych znovu pátrala po tom, o čem je. že se nechám překvapit.

a překvapení to bylo veliké. myslím, že tenhle film dlouho v hlavě nevymažu. on je postarší alkoholik žijící v hamburku ze dne na den, ona krásná mladá turecká dívka toužící po svobodě a volnosti. on po té, co opilý nabourá do zdi skončí na psychiatrické léčebně, kde se potkává se sibel, která ho přesvědčuje, ať si ji vezme. manželství na oko, aby unikla od svých rodičů. od tureckých tradic. na to potřebuje najít si manžela turka. jak mu vysvětluje: já chci žít cahite. chci si užívat. chci tancovat, chci šukat. chápeš? touží po tom, co je pro evropské dívky normální. vše ale dopadá jinak a ukazuje se, že před rodinou člověk neuteče. natož pak sám před sebou.

silný film, přesvědčující nejen hereckými výkony. přes veškerou surovost a brutalitu je v tomhle snímku víc lásky, než ve většině romantických filmů. hercům člověk jejich výkony věří a má pocit, že by to mohl být soused od vedle. je to film o svobodě, touze, (ne)naplněné lásce, zoufalství a (bez)naději. nečekejte žádný happy end v klasickém slova smyslu, přesto vlastně konec dobrý je.

další snímek německé kinematografie, který určitě stojí za zhlédnutí.

3 komentářů:

Aranel řekl(a)...

To je film, který chci vidět. díky.

potvůrka řekl(a)...

Zajímalo by mě, co si o něm budeš myslet. Schválně, když si vzpomeneš, napiš svůj názor.

Anonymní řekl(a)...

Ten film je skvělý. Patří k mým oblíbeným. Rozdělalila bych ho na dvě půlky (před a po vězení), kdy první půlka je prostě strhující a druhá depresivní. Birelovi ta role sedla jak hrnec na prd*l a Sibel má v sobě něco, co vás donutí si ji zamilovat. :) P.

Okomentovat