pátek 31. srpna 2012

kosmetika - díl I.

na přání kopřivy se pokusím dát dohromady nějaký přehled kosmetiky, kterou používám. nejprve ale ve zkratce k tomu, proč si tohle žádala zrovna po mně. používám jen kosmetiku netestovanou na zvířatech. více jsem psala kdysi v tomhle článku, ale ve zkratce zopakuji pár věcí, které jak jsem zjistila, lidem nejsou úplně jasné. konečné kosmetické produkty se v evropské unii už několik let nesmějí testovat, ale to se netýká jejich jednotlivých složek. netestovaná kosmetika je tedy pouze ta, kde se používají jen netestované suroviny. další z věcí, která je trochu složitá k zorientování se, jsou různá loga a certifikace. i přírodní kosmetika může být testovaná, to jsou dvě spolu nesouvisející věci. jediná jistota je používat kosmetiku s s tzv. hsc certifikátem a seznam těchto firem najdete zde. seznam obchodů, kde můžete nakoupit naleznete zde. tady je přesná definice tohoto certifikátu, ale stručně tyto firmy nesmějí provádět testování, ani ho zadávat další straně, vše je kontrolováno audity. jediná jistota je držet se těchto značek, přesto musím říct, že jsou i některé jiné, které v dobré víře používám. je to alverde, jejíchž většina věcí je vegan a hlavně je levná a dostupná. pak ještě důvěřuji značkám weleda a lavera, které jsou čistě přírodní a mají označení BDIH a i oni mají ve stanovách, že nesmějí testovat složky a ani pokusy zadávat třetí straně. s tím, že vycházím z předpokladu, že čistě přírodní látky není potřeba testovat. to bylo trochu informací, které si nemohu odpustit a teď k tomu, co používám já.

vlasy:
na vlasy používám šampony od alverde, mně vyhovují, jsou vegan a jsou levné. stejně tak vlasovou kúru, kterou používám jako kondicionér. pochvaluje si ho i moje kamarádka, která jinak na tyhle věci nedbá. jelikož mám strašně jemné vlasy, používám pěnové tužidlo, ale musím říct, že tohle mi moc nevyhovuje a budu hledat alternativu. Ne všem šampony od alverde vyhovují, alternativou (i když všechny jsou o dost dražší) je melvita, lush, paul mitchell, freeman a určitě plno jiných.

 na moje rtíky:



moje závislost jsou balzámy na rty. nepoužívám rtěnky, lesky, ale vždy musím (doslova, nebudu vyprávět historku, jak jsme se vracely třicet kilometrů kvůli balzámu na rty) mít u sebe balzám na rty. já používám saloos, ale upozorňuji, že není vegan. stejně jako balm balm ne. oba v sobě mají včelí vosk. jediný opravdu vegan, co jsem našla je hurraw, hned po výplatě se bude nakupovat. už jsem je testovala u kamarádek a snad všechny krásně voní. ale i body shop má plno balzámů na rty. jinak snad jediný v republice je v pražském palladiu.

krémy:


od určitého věku je pro mě vyhovující krém nezbytností. pokud bych se bez něčeho (hned za balzámem na rty) nedokázala obejít, je to kvalitní krém na obličej. je to pro mě dost složité, protože mi jen málokterý mi opravdu vyhovuje. a když jsem našla, nehodlám měnit. používám hydratační krém od manufaktury. Bonusem budiž, že se jedná o českou kosmetiku, ostatně jako u saloosu, od nichž někdy používám bambucká másla. super jsou krémy od weledy, ale na můj vkus příliš drahé. ale obličeji dělali asi nejlépe, i když naše manufaktura moc nepokulhává. a co jsem dostala vzoreček od melvity i lushe, obojí dobré, ale super drahé.

sprchování a následná péče:



mými oblíbenými jsou sprchové gely od marks and spencera (bacha na složení, marks and spencer používá palmový olej). jinak zrovna sprchové gely jsou snad nejmenší problém, tady už je to jen o nosíku každé z nás. málokdy používám tělová mléka, ale mám teď jedno, které jsem dostala darem, od weledy a je příjemné.

odličování:

nesehnala jsem obrázek, tak se pokusím vyfotit a doplnit, ale mám ráda odličování vodou. takže kupuji odličovací gel od marks and spencera. chtěla bych zkusit lush, ale zatím jsem se k tomu neodhodlala. takže je už na čase.

abych nezapáchala:

deodorant mám též z marks and spencera, voní stejně jako sprchový gel, tak si nepřijdu jako chodící parfumérie.

zubní pasta:


testování se týká i zubní pasty. tady to byl dost oříšek, od dětství nesnáším chuť jakékoliv zubní pasty, jen některé mi vadí méně. jako asi většina veganů kupuju pastu od alverde, je k dostání v DM a není nijak drahá. chystám se ale ozkoušet biodent, kterou mi doporučila pixie.

jelikož je to dost obsáhlé, dekorativní kosmetiku si nechám na příště.

52 komentářů:

Plazmový hořák řekl(a)...

Potvůrko moc moc děkuju za inspiraci. Alverde hodně používám a měla jsem i pár věcí od lush, ale třeba krémy jsou pro mě problém. Mám hodně problematickou pleť, takže tady zatím sobecky sahám po tom, co je účinné, ale chci hledat dál. Prostuduju ještě seznamy kosmetiky.
Ach jo, můj sen je jít do drogerie a koupit si tam, co mi vyhovuje. Žádné eshopy a studování etiket.

Sezka řekl(a)...

snazte sa nekupovat nic od body shop. ten patri do skupiny loreal a loreal testuje ako divy. lavera je este celkom cenovo dostupna alternativa

ja som sa tomu tiez venovala tu. http://saschanitra.blogspot.de/2012/01/hned-na-zaciatok-je-potrebne-povedat-z.html

potvůrka řekl(a)...

Sezko, máš pravdu, The Body Shop byl asi před pěti lety koupen L orealem. Přesto si udržel i v rámci takového koncernu svoji etickou politiku a dnes má dokonce právě výše zmiňovaný HSC certifikát. Je už na každém z nás, jestli to vezme jako výzvu L orealu ukázat, že to jde i bez testování a nebo tak, že jdou peníze do společné kasy. S pár lidma jsem se bavila a co člověk to názor. Jinak ono s těmi koncerny je to složité, vezmi si, že DM má i jiné privátní značky, které testované jsou, takže bych měla vynechat i Alverde, mimo kosmetický průmysl vegany tak oblíbelé Alpro Soya patří do koncernu zabývající se mléčným průmyslem, Marks and Spencer zase používá v některých věcech palmový olej. Ono by nejjistější bylo mít vše DIY, ale to dost dobře nejde. Tím neříkáš, že nemáš pravdu. Já se ale pro sebe rozhodla, že body shop nebudu ignorovat.

Kopřivo, rádo se stalo, i když jsem zjistila, že přestože znám hodně netestovaných značek, že si vlastně jedu jen pár z nich. A hlavně z toho důvodu, že je pro mě komplikované si takovéhle věci kupovat na internetu, když nevidím barvu u deorativky, když si nemůžu čuchnout a tak. Ale řekla jsem si, že začnu trochu experimentovat. Jinak tohle je moje nejzbožnější přání přijít do drogerie a nemuset řešit, po čem sáhnu, co mohu používat. Ale upřímně věřím, že v kosmetice se toho podaří dosáhnout. Za těch patnáct let je vidět obrovský posun kupředu! Jeden díl se časem pokusím věnovat čisticím prostředkům, v tom mám sama guláš, není to tam vše tak úplně jednoznačné a ke všemu tam už se ceny pohybují tak jinde, že je to opravdu dost boj. Ale tady budu muset udělat ještě jednu důslednou rešerši, takže to chvíli bude trvat. Ale stejně si to už dlouho slibuji.

Kris Tozkousne řekl(a)...

Objeví se dál i něco o pěně na holení nebo něčem na holení? Zatím jsem nenašla nic, co by vyhovovalo alespoň po té netestované stránce, ale samozřejmě chci i čistě přírodní, mám hodně citlivou kůži a bez pěny to nejde. A už se zase blíží chvíle, kdy budu muset dokoupit..

K. řekl(a)...

Díky za inspiraci, potvůrko. Určitě zkusím Lush.
Používám alverde na tělo a ruce, ale na obličej mi moc dobře nedělá. Používám Clinique, včetně dekorativní kosmetiky. Určitě není vegan, ale netestují na zvířatech ani produkty, ani ingredience. Jsem alergická na všechno možné (navíc dost nepředvídatelně), takže s pleťovou kosmetikou prakticky neexperimentuju a nic nového nezkouším. Lush taky zkusím prvně na tělo. Doufám, že Clinique, resp. koncern Esthée Lauder, jako obrovská firma můžou pomoct lobbovat a ukázat jiným, že to jde. Hlavně doufám, že nelžou. Na vlasy mám L'Oréal. K jejich Kérastase šampónu jsem nenašla ještě alternativu, která by se mu vyrovnala.

potvůrka řekl(a)...

Krystýno, tady tě asi zklamu, ale já pěnu nepoužívám, takže by to bylo neouzkoušené. Ale lush má asi tři krémy na holení: http://www.lushcz.cz/e-shop/katalog/67-kremy-na-holeni.html
Od Sante, což je německá přírodní kosmetika, myslím, že s BDIH certifikátem a měla by být vegan: http://www.biobeauty.cz/42380-shaving-foam/
tady jedna s HSC certifikátem, ale nekřesťansky drhá: http://www.greenwave.cz/florame-pena-na-holeni-homme/
A body shop má krém na holení: http://www.thebodyshop.co.uk/skincare/mens-face-care/for-men-maca-root-shave-cream.aspx
ale jak říkám, neznám. Teď jsem se od nějakách veganů dozvěděla, že prý podobně jako tyhle pěny a krémy funguje kondicionér. To možná odzkouším :-)

potvůrka řekl(a)...

K., nerada bych tě zklamala, ale Ethée Lauder, resp. Clinique testují. Netestují až konečné výrobky. A možná ani nežou, že netestují ingredience. Ale nezadávají ani testování třetí straně? Kdyby netestovali, byli by na seznamu. Já prostě jen nějakému prohlášení nevěřím, to už tady bylo tolikrát a tolikrát se ukázalo, že jsou to lži, že už na nějaké prohlášení nedám, kdo chce, může mít certifikát. Jinak je to prostě jen o prioritách. šamponů dělá tolik značek, ža bych si (a taky jsem to tak dělala a dělám) vždycky našla nějakou alternativu, se kterou dokážu žít. Ale osobně bych si nikdy L oreal a tomu podobné nekoupila, ani kdyby nebyla úplně stejná alternativa. Ale třeba Body shop má super šampony. Po těch jsem měla krásné vlasy. Pokud hledáš profi šampony, tak zkus Paula Mitchela: http://www.paulmitchellshop.cz/
Ten vyráví i úžasné barvy, ale jako řadu do kadeřnictví. No, ale koukám na to, má to hodně drahý, ale zato jsou super.
Já na tělo snesu skoro vše, ale na obličej raguji hrozně citlivě. Takže hledání krému pro mě není jednoduché. Ale manufaktura, weleda mi vyloženě vyhovují. Od Alverde si nevyberu. Melvita super, Lush taky, ale na mě trochu drahé.
Já si myslím, že kdo hledá, vždy najde. Mě to kolikrát stojí hodně úsilí, než najdu netestovanou věc, která by mě uspokojila. Často je to o financích, drahé věci není problém najít. Ale zatím se mi vždy povedlo :-)

Unknown řekl(a)...

Kristyna: myslim, ze alverde ma nejaku penu na holenie, to by mohol byt celkom dobry deal. A je pravda, ze napr. v DM uz pribudaju cele stojany kozmetiky, ktora by mala byt etickejsie. Vie niekto ako je to s kozmetikou Himalaya?

Unknown řekl(a)...

celkom zaujimave - http://www.pseudoerbse.de/blancetnoir/?p=2149

Kris Tozkousne řekl(a)...

Děkuju, zkusím ty pěny, něco vyberu :)

Pěnu na holení od alverde jsem tam nezahlédla vůbec, pokusím se to tam najít ale měla jsem za to, že DM mě v pěnách zrovna nepodrží

A Himalaya používám, jsou proti testování nicméně kdesi v nějakém foru jsem našla zmínku, že by testovali, kdyby se to po nich vyloženě žádalo, tak nevím...

K. řekl(a)...

Potvůrko, díky za tipy. A máš pravdu, že to je o prioritách. Určitě jsem nehledala tak intenzivně, po nějakých deseti pokusech už jsem dál nezkoušela. Finance v tom ani tak nejsou.

Hledala jsem znovu ten Clinique, pro jistotu. Možná jsem moc důvěřivá, ale mně vyplývá, že Clinique nezadává ani třetím stranám:
http://www.elcompanies.com/Pages/Animal-Testing-Statement.aspx

Čistící prostředky se dají bez problému nakoupit ve Skandinávii a myslím, že i v Německu (ta Skandinávie je přece jen z ruky a jsou to místní značky, co se ani nevyváží, bohužel). Akorát si člověk musí zvyknout, že fungují jinak. Napřed jsem měla pocit, že to nefunguje vůbec. Musela jsem si přečíst návody, abych se naučila správný postup. Často to jsou prostředky, co si pamatuju od prababičky.

potvůrka řekl(a)...

Meluzina: Diky za tip na tenhle web. Sakra, tak o Alverde jsem nevěděla, že používá palmový olej. A jsem z alibismu DM dost naštvaná. Čím dál tím víc, místo aby přemýšleli, jak palmový olej úplně vynechat, řeší, že oni jsou přece z obliga, když už měli plantáže před tímhle boomem. WTF???? Horší je, že snad u každé značky zjišťuji v poslední době nějaké zádrhele. Ach jo. Jdu prozkoumávat ten blog.

K.: budu ráda za tipy na čistící prostředky, nějaké znám, nějaké mám v hledáčku, ale nikdy není tipů dost.

Kristýna: Alverde bohužel pěnu na holení nemá :-(

Plazmový hořák řekl(a)...

Potvůrko, jak to vlastně děláš s léky? Tam si to nedovedu představit. Asi si znovu zapíšu přednášku z toxikologie. Tam se o tom hodně mluvilo. Ale když jsem ji onehdá měla, neměla jsem mravní sílu ji dochodit a vykašlala jsem se na ni, protože pro svůj obor a prácí ji až tak nepotřebuju. Ale asi se teď polepším.
Já jako chemik ještě tak nějak "chápu" testování kvůli riziku mutací a karcinogenům, nebo je to možná tím, že nedělám organiku a biochemii, ale nenapadá mě, jak by to šlo jednoduše zjistit in vitro. Ale nechápu absolutně, proč se testuje žíravost. Změřit pH a koncentrace apod. přece sakra není problém. Tak je jasné, že něco na okrajích pH stupnice asi žíravé bude. Netřeba to lít do očí králíkům, morčatům atd., abychom měli stvrzenku.
Velkou budoucnost vidím v umělých tkáních. Snad to půjde dopředu. I když budou křesťani pískat, že i buňka je boží dar.
Zaregistrovala jsem i jakési informace, že farmaceutické firmy zkoušejí léky na lidech v zemích typu Indie a Afrika. Na druhou stranu klidně mě suďte, ale těch zvířat je mi líto víc. Lidi jsou verbež a je jich hodně.

potvůrka řekl(a)...

tak podrobuji kontrole složky v mé kosmetice a jsem sdrcena, Lavera má v krému palmový olej, saloos jak v karité, tak balzámu na rty :-( Takže zase o věci k používání méně :-(((

Plazmový hořák řekl(a)...

Potvůrko, já se bojím, že palmový olej nebude jediná takhle "krutá" složka. Pokud by ses chtěla úplně vyhnout složkám, kvůli kterým je ničena příroda, musela by sis vyrazit na bylinky a kosmetiku si sama vyrábět.

potvůrka řekl(a)...

Léky, to je kapitola sama pro sebe. Léky úplně nemůžeme vyškrtnout, i když jsou lidé, co se umí léčit myšlenkou. Dokud k tomu nedojdu, léky budu potřebovat. ALE... léky beru opravdu jen v nezbytných případech. Mám astma a měla bych si dvakrát denně dýchat z inhalátoru. Zjistila jsem, že je to jedno, takže si dýchnu jen, když vím, že budu sportovat a nebo to aktuálně potřebuji. A třeba se mi podaří si plíce jednou nějak "vycvičit". Neberu téměř léky proti bolesti, opravdu jen ve vyjímečných případech, když mám rýmu inhaluji, když kašel, tak také a různé čaje. Ani paralen jsem už neměla ani nepamatuji. A vysadila jsem hormonální antikoncepci, snažím se předcházet případům, kde vím, že bych mohla být na léky odkázáná - tady narážím na to, že radši chodím na terapii, než bych zase skončila na antidpresivech, protože psychofarmaka je skupina farmak, která je snad úplně nejhůř, nejčastěji a nezbytečněji testována. Momentálně rěším, jak vyřešit své žaludeční problémy, ale po vysazení prášků mi bylo několik měsíců mnohem hůř, než kdy před tím, než jsem brát začala. Měly mě jen udělat závislou. Ale na rovinu říkám, že když půjde do tuhého a jinak než prášky to řešit nepůjde, prášky brát budu. Zbytek řeším na přírodní bázy, změnou jídelníčku. Jsem taky na začátku, čeká mě ještě dlouhá cesta a doufám, že si po letech huntování těla ho zase dám nějak dohromady. Ale cítím se nyní lépe, než kdy předtím:-)

Kris Tozkousne řekl(a)...

Jo přeci jen veganská strava má tu výhodu v prevenci, taky jsem si ted nemusela už dlouho brát prášek na migrénu, už žádnou nemám :) ani mě nebolí klouby a nemusím je tak často "prokřupávat" a vůbec nemám křeče a může to být jedině stravou, cítím se i šťastnější. A teď se i rozmáhají přírodní léčiva, alespoň v tomhle se mi tato doba líbí

Umělé tkáně na testování by byly super, hodně mě trápí, když tohle nějaká země blokuje a tvrdí, že je to kvůli etice, když kvůli tomu zase etika dostává na frak a stejně se třeba pak léky po testech na zvířatech testují ještě na lidech protože člověk neni myš, nemýlím se? Pokud ten člověk test odsouhlasí a jde s tím i s rizikem... jenže to by se muselo platit a to je další problém...

Říkám si, jak těžké je pro sebe najít nějakou hranici... na jednu stranu nechceš nijak poškozovat zvířata, planetu ani lidi a na druhou stranu tě omezuje společnost, peněženka a prostředí okolo. Jeden freegan v rozhovoru i řekl, že tím získává i pocit že stojí fakt mimo, že už nikomu neubližuje a pak najednou zatouží a koupí si drahé hodinky nebo boty a ospravedlňuje si to pocitem, že přeci on může. A taky už mě tohle začíná chytat. Ty výčitky před sebou jsou nejhorší. A čím víc se dovídáš tím víc se to jen vrší na sebe.

Plazmový hořák řekl(a)...

No antidepresiva nechci brát ani kvůli tomu, co dělají s psychikou člověka jako takovou. Ovšem lituju lidi, co opravdu musejí jakákoliv psychofarmaka brát, protože jinak ohrožují sebe i okolí. Nebo hlavně okolí.
Akorát teda nemám ponětí, jak se testují.
HA beru kvůli pleti a cyklu, ale vyhýbám se práškům proti bolesti a uvažuju i o tom, že se budu vyhýbat ošetření v lokální anestezii u zubaře, protože je mi pak blbě, dva dny pekla zaručeny... škoda mluvit. Potud je to spíš otázka mého sobectví. Ale čím jsem strarší, tím víc se snažím potížím předcházet, protože už jde na mě mráz. Už vidím, že mi některé věci tělo dává vyžrat zpět. Že jsem se chovala jako bych měla být věčně mladá. Věřím, že léky se dají prevencí a ukázněností hooodně omezit. Ovšem jak to vysvětlit lidem fakt nevím. Sama jsem zářný příklad, že dokud nepřijde nemoc...

Plazmový hořák řekl(a)...

Já bych všem žvanilům o etice ukázala ty testy na zvířatech. Pěkně exkurze do laboratoří. Některým by to možná bylo jedno, protože je to "jen" zvíře. Alě věřím, že spoustě ne. Ono číct o tom a vidět fotky je něco jiného, než vidět to živě.

Sezka řekl(a)...

opravujem, ja som videla od alverde penu na holenie tu v nemecku, v CR asi este nie je. A testovanie liekov na ludoch mi pride tiez zverstvo. Hlavne v chudobnych krajinach, kde o tom ani nevedia. Myslim, ze by sa naslo dost dorbovolnikov, ktory by to robili

Sezka řekl(a)...

http://www.pinkmelon.de/test/pflege-2/body/haarentfernung-2/alverde-rasierschaum-limette-verbene-limited-edition.html

K. řekl(a)...

Tak jsem v mezičase byla nakupovat a hledala výrobky, které se pokud možno prodávají i mimo Skandinávii. Nejlepší, co jsem našla, je:
http://cleanattitude.com/. Mají celou řadu na úklid, praní apod. Neobsahuje to nic živočišného a netestují. Navíc sledují celý výrobní proces, včetně obalů. Bohužel neprodávají v Česku, ale na Slovensku ano. Ten slovenský prodejce je:
http://www.ekomarket.sk/vyrobcovia/
U nich jsem si všimla výrobce http://ulrich-natuerlich.de/cesky/vertriebspartner.html. Nemám s tím zkušenost, ale prodávají i v Česku, alespoň podle webu.
Já se obecně řídím Nordic Ecolabel, nordicecolabel.dk. Pro získání certifikátu musí výrobce doložit celý výrobní proces, včetně obalů a vliv na odpad a zpracování obalu po použití. Podmínku netestovat na zvířatech jsem tam explicitně nenašla, ale beru jejich seznam jako vodítko a pak se dají prověřit už konkrétní firmy. Tohle označení má výhodu, kromě maximální důvěryhodnosti,
že se zaměřuje na všechny výrobky, ne jen kosmetiku. Nedělám si iluze, jak se třeba zkoušejí barvy na látky a leckteré potravinové výrobky. Ale mimo Skandinávii tyhle výrobky moc nejsou. Ale kdybys nějaký viděla, tak logo s labutí je dobrá záruka.

Sezka řekl(a)...

mozno ako alternativa pre cistiace prostriedky, ktora je dostupna u nas - Frosch?

http://www.bio-country.cz/Tema/Ekologicka-drogerie/Ekologicka-drogerie-Frosch-76

Unknown řekl(a)...

Vegan balzámy má ještě lush (ale jen některé samozřejmě). Ale ty se musí nanášet prstem, proto používám ty hurraw.

Unknown řekl(a)...

Ta biodent je fakt nejlepší, chutná po bylinkách a byla jsem s ní spokojená nejvíc. Taky jsem používala od jasona, ale ta nic moc. Teď mám v Praze tu alverde - nic moc - a doma laveru, ta taky neni špatná.

potvůrka řekl(a)...

To je super, ale koukala jsem na stránky alverde.de a nic takového jsem nenašla, ale to zdaleka nic neznamená. Až zase budu v Německu, podívám se. Jo, v tomhle je Německo ráj.

Taky mám pocit, že víc dělám, tím větší mám výčitky svědomí. A hlavně člověk něco používá, říká si super, už jsem vyloučil, toa to a to a nakonec stejně zjistíš, že je tam jěště nějaký další prblém. Jako můj balzám na rty, dneska zjistím, že je tam palmový olej. A v plno dalších věcí co mám doma :-(

Prosím, osvětli mi pojem freeganství, zrovna nedávno jsem se s tím pojmem setkala, ale zatím neměla čas o tom cokoliv více zjišťovat a už vůbec ne se s tím kontfrontovat.

K těm lékům, Kopřivo, vlastně jsou mi zvířata také bližší, mě osobně to také vadí víc, než testování na lidech. Jenže souhlasím se Sezkou, že není etické ani testování v chudých krajinách na lidech. Jde o to, že jim dají na naše poměry pár fufňů, neřeknou jim, jaké to může mít vedlejší účinky a nebo i řeknou, jenže ti lidé to buď nemají šanci pochopit nebo tak nutně potřebují zaopatřit rodinu, že na tohle nemouhou brát ohled. To každopádně není etické. O nic víc nebo méně než testování na zvířatech. Když vycházím z toho, že zvíře je rovné člověku, nemůžu ho ale potom stavět na piedestal. Takže jak? Já vlastně nevím, důsledně kontrolovat, kdo se výzkumu účastní a kontrolovat poučenost. Ale testovat na lidech, stejně je většina léků určena pro člověka. A ano, všechny léky, pokud vím, se stejně nakonec na lidech otestovat musí. Myslím ale, že základem je zdravý životní styl a pak také celostní medicína, neřešit důsledky, ale příčiny onemocnění. Nicméně si myslím, že by pro začátek stačilo zakázat kompletně testování pro kosmetické účely (v to počítám i plastickou medicínu) a úklidové a prací prostředky, přestat testovat potraviny, kramiva pro zvířata, přestat testovat alkohol a tabákové rodukty a zamezit všem zbytečným testům pro léky a pak bych se teprve zabývala těmi testy, které svoje opodstatnění mít mohou.

potvůrka řekl(a)...

Pixie: dík, na balzámy na rty od lushe jsem zapomněla, ale při mé spotřebě se to trochu prodraží. A já to nanášení prstem mám skoro radši. Asi udělám test, které mi více vyhovují.
A dík za test past. Lavera má pastu? A kde jí kupuješ, v DM ji asi nemají, viď?

potvůrka řekl(a)...

Frosh jako produkty jsou super, ale při veškerém prolezení veškerých možných materiálů jsem nezjistila, jestli jsou nebo nejsou testované na zvířatech. Na jednom veganském serveru se to zrovna nedávno řešilo a komisi odpovídali, že netestují, ani ingredience, takže snad ano. Asi budu příští týden psát emaily a zjišťovat stanovisko firem.

Sezka řekl(a)...

na holenie by mala byt este speick - v spreji je vegan
http://www.speick.de/produkte/men/rasierpflege/rasierschaum/

Sezka řekl(a)...

a pozor, detska pasta lavera tiez nie je vegan ako citam. ale ktovie ci sa da tym foram verit

http://vegan.de/foren/read.php?33,552772,552772#msg-552772

potvůrka řekl(a)...

K. dík, prozkoumám. Je, ja zase budu mít po večerech co dělat :-)

Hmmm a když už to tady Kopřiva zmínila, netušite někdo o nějakých kurzech na výrobu domácí kosmetiky? Bych ráda šla. Něco takového mělo být na veggie parade, ale nakonec z toho sešlo.

Unknown řekl(a)...

Na nádobí používám tohle - http://www.biooo.cz/cistic-na-nadobi-s-hermankem-a-mesickem-ecover-p-2214.html - sice testují, ale takovým způsobem, který jsem ochotná tolerovat - http://certifikovana-prirodni-kosmetika.cz/ecover-a-certifikace-vegan/

Unknown řekl(a)...

Potvůrko, tu pastu od lavery jsem kupovala v DM, ale je teda poněkud dražší.

Kris Tozkousne řekl(a)...

V tomhle případě to byl freegan člověk, co bere vyhozené jídlo z kontejnerů u velký supermarketů (které dokonce ani nevybírají bezdomovci), zároveň jedl raw stravu a měl práci a byt, využíval peníze ale ne na stravu

Jinak se prostě snaží žít z toho, co společnost nechce, často squatujou, vybíraj popelnice a hlavní myšlenka je DIY třeba i zahradničí... nazvala bych to materiálním anarchismem. Nevyužívají peníze, nebo minimálně, každá věc má své úrovně, spíš to funguje na směně.. A u freeganů je navíc to veganství ale prý - a to jsem četla jen v komentářích a nikde jinde, jsou i tací, co jedi maso, co si v lese uloví nebo tak.

Unknown řekl(a)...

http://evikevik.blogspot.cz - výroba kosmetiky

K. řekl(a)...

Moje babička vyrábí domácí krémy, masážní přípravky a různé koupele. Opíšu recepty, až u ní budu.
Myslím, že to tak těžký není. Nejtěžší, nebo spíš nejdelší, je nasbírat ingredience. Babička pěstuje nebo sbírá všechno sama, nic není kupovaného. Ale aspoň se člověk dostane do přírody a poučí se v botanice. :-)
Výprava na podběl nebo heřmánek je fajn. Teď je sice spíš už pomalu sezóna na šípek, ale tak přes zimu jde nastudovat recepty a rozplánovat příští sbírací sezónu.
Mimochodem kopřiva je strašně zdravá a dají se z ní vyrobit netušené věci. :-)

Sezka řekl(a)...

potvurka: http://jedenactkocek.blogspot.de/2011/11/deaf-messanger-exkluzivni-rozhovor-v.html

rozhovor o free veganovi

Sezka řekl(a)...

na eco pranie pozor, ma to aj negativa: http://hobby.idnes.cz/s-pracimi-koulemi-a-mydlovymi-orechy-vyperete-stejne-jako-v-ciste-vode-1zs-/hobby-domov.aspx?c=A120126_134033_hobby-domov_mce

Unknown řekl(a)...

http://life.ihned.cz/jidlo/c1-54541220-on-line-rozhovor-s-freeganem-da-se-uzivit-z-jidla-ktere-skoncilo-v-kontejneru

Unknown řekl(a)...

K.: Až ty recepty budeš mít, tak se o ně taky hlásím:)

potvůrka řekl(a)...

Pixie: u pasty mi to nevadí, ta dlouho vydrží, ale abych dávala třeba 400 za šampon, na to nemám. A s tím ecoverem jsi mi udělala radost, mám ho hrozně ráda a používám ho už léta. A díky za odkaz.

Unknown řekl(a)...

Jo, tak 400 za šampon bych nedala, ale používam šampuky od lushe, což sice taky neni nejlevnější, ale vydrží mi to fakt dlouho. A to mam už vlasy dost dlouhý:)

Anonymní řekl(a)...

Nebojte, netvrdím, že to testování v chudých zemích je košer. Nebo že mu fandím. To ani náhodou. Jen se přiznávám, že vidět utrpění zvířete je pro mě jaksi horší. Třeba si dovedu představit, že bych studovala medicínu. Veterinu ani omylem. Asi bych chodila každý den domů s brekem. A to v podstatě veterinář zvířatům pomáhá. Nebo měl by (ponechám stranou felčary jak pro lidi, tak pro zvířata). Ale zase neříkám tím, že bych se nad trpícím člověkěm radovala. To ani omylem. No, občas mám talent říct něco velmi... nevhodně. Uznávám. Kopřiva

Anonymní řekl(a)...

Diky za clanek :-). Uprimne nemam cas si toto sama zjistovat a v obchode cist etikety s malym raubirem mezi regaly se taky neda :-(.
Jinak mam radost,zda se mi,ze Potvurka udelala posun a na celou zalezitost se kouka ze sirsiho uhlu.
Ve vice komentarich jsem videla prani mit takovou ekodrogerii,tak proc se do toho holky nepustite :-)? Podnikani neni lehka vec,ale zase to neni takovy problem. Kdyz se chce vsecko jde :-).
Z.

Lucie M. řekl(a)...

Díky za článek, plánuju zkusit něco od Alverde :)
A zvu tě k sobě na Giveaway :)

http://estrella-2012.blogspot.cz/2012/08/1-giveaway.html

Sezka řekl(a)...

Anonym: skor by som kontrovala - ked su prachy a vstupny kapital, vsetko ide

night.shine řekl(a)...

Potvůrko, s Alverde je to trošku na prd... sice má certifikát BDIH, ale obsahuje výjimky... :-( záleží na dodavateli a na výrobci, jestli složky, které se do této kosmetiky dávají, budou nebo nebudou testované...

Jinak reaguji na léky a na léčení myšlenkou.. Já sama léčení "myšlenkou" provozuji :) a není to vůbec nic těžkého... Může se to naučit každý za víkend :-D a je potom na každém člověku, jestli to bude rozvíjet nebo tu schopnost nechá zase uhasnout :)

potvůrka řekl(a)...

No, BDIH Alverde už nemá, dneska používají certifikaci NaTrue a většina výrobků má certifikát Vegan, což je certifikát, takže si myslím, že alespoň ty výrobky jsou ok.

Nechceš o tom samoléčení napsat článek? Opravdu by mě to hodně zajímalo!

Anonymní řekl(a)...

Ahoj jsem trochu nechápaví člověk,ten balzám Hurraw si koupila v Palladiu? Jestli ano tak prosím napiš kde..

potvůrka řekl(a)...

Nejseš nechápavá, to já se asi nevyjádřila dostatečnš jasně. Nevím o tom, že by se Hurraw dal koupit jinak než přes internet: http://bangbag.cz/10-balzamy-hurraw

Lopouch řekl(a)...

Kdyz uz tady bezi tema inhalatory… Mala miva z obycejne rymy osklivy kasel, neseda na prudusky, ale je to hodne narocne - v noci z kasle zvraci, celkem dlouho trva, nez se da dokupy. Byl nam doporucen inhalator, ze kdyz se zacne hned pri rozjezdu, je prubeh mirnejsi a kratsi. Jenze mala nesnese treba ani parni lazem v bazenu, krici, ze se dusi, ze nemuze dychat. Da se nekde inhalator pujcit, abychom zjistili, jestli inhalace zvladne? Nerada bych vyhodila penize oknem, abych pak zjistila, ze inhalovat nezvladne…

Posi řekl(a)...

Ahoj, moc děkuju za článek. Máme hodně podobné portfólio používaných výrobku. To mám radost a zbytek vyzkouším :)!

Okomentovat