úterý 28. srpna 2012

zlo jménem palmový olej

tenhle orangutan uhořel při vymycování pralesa kvůli vzniku plantáží na získávání palmového oleje
tohle nebohé zvíře, tenhle orangutan zemřel opět pro naše zvrácené potřeby. orangutan je velice inteligentní zvíře, ne málo podobné člověku. orangutan je vysoce ohrožený a je odkázaný na své přirozené prostředí v džungli. jenže deštné pralesy jsou káceny pro potřeby člověka. pro papír a hlavně v posledních desetiletích musí prales ustoupit plantážím na pěstování palmového oleje. kromě toho, že to má katastrofální následky na ekologii celé planety hlavně v podobě zvyšování skleníkových plynů, mnoho živočišných druhů přichází o své přirozené prostředí. já mám za sebe jasno. tady je seznam firem (až skoro dole), které nakupují palmový olej z indonésie a tím podporují ničení naší planety a zabíjení a vymírání ohrožených živočišných druhů. mimo jiné palmový olej nakupuje i marks and spencer. takže moje oblíbené sprchové gely a  deodoranty budu muset opustit a opět hledat někde jinde. kromě toho jsem jim do anglie napsala email se svým stanoviskem. nepodporujte prosím nic podobného a dávejte si pozor na výrobky, kde se palmový olej nachází.

a všimli jste si, jak nám ten orangutan je podobný? jak si chrání obličej? jako člověk?

11 komentářů:

Sezka řekl(a)...

kde je ten zoznam firiem? chcem sa pripojit. orangutany su ako ludia a bohuzial su aj zneuzovani ako ludia, viem ze samicky aj na prostituciu:-(

potvůrka řekl(a)...

Odkaz je vlozen (dost hloupe) pod slovem TADY je seznam firem. Az se vecer objevim doma, dam ho sem do komentu pro vsechny pripady. Jinak je trochu neprehledny, musis srolovat az skoro na konec stranky.

Kris Tozkousne řekl(a)...

Dám ten odkaz i sem http://www.osel.cz/index.php?obsah=6&clanek=6359

Taky jsem už o palmovým oleji chtěla psát, ale nevěděla jsem jak do toho.. je snad ve všem kde ho přímo nevidíme, a vadí mi i, že na moji kůži se výborně hodí kokosový olej.. asi přejdu jen na nějaké konopné masti, abych měla klid v duši..
Ten obrázek vidím už po několikáté, vegani na tumblr si ho teď dost posílají, po tolikáté už asi ani neudržím slzy. Vidím v tom ty prcky orangutaní, co jsem viděla v dokumentu. Není to fér.

Výloha mladé dámy řekl(a)...

Palmový olej sám o sobě není zlo. Špatné je to, co se děje kolem jeho výroby. BTW tohle je kapitalismus.

Plazmový hořák řekl(a)...

Nevím, co na to říct. Napadá mě jen smutné a hrozné. Potvůrko nemohla bys prosím udělat článek o tom, jakou kosmetiku používáš, jaké značky preferuješ? Zajímalo by mě to a věřím, že bych nebyla jediná. Vybírám kosmetiku sice "netestovanou", ale také vím, že firmy se snaží vše různě obcházet.

potvůrka řekl(a)...

Kristýna: Ano, tahle fotka obletěla svět.

Výloha mladé dámy: Ano, tohle je kapitalismus :-( Plně souhlasím, že hlavní problém není sám o sobě ten olej, ale to, co se děje kolem jeho výroby. Ale na druhou stranu on není ani zdravý, obsahuje narozdíl od jiných rostlinných olejů nasycené mastné kyseliny, které našemu tělu prospěšné nejsou. Takže by se dalo říct, že je zlem ve všech směrech.

Kopřivo, slibuji, že nějaký takový článek vyrobím. Ale věř tomu, že i já za ty léta občas naletěla :-( A i na ty recepty myslím, jen momentálně nemám čas. Ale i v tom se pokusím se polepšit.

K. řekl(a)...

Potvůrko, smutný článek, pročetla jsem si ten seznam i jiné zdroje. Našla jsem i výzkum EU, který dokládá, že emise z bionafty z palmového oleje jsou skoro stejné jako ze standardních paliv.
Já se v téhle oblasto tolik neorientuju, díky za podnět k zamyšlení.

Anonymní řekl(a)...

Sice nevím, jak je to s palmovým olejem, ale zde je seznam značek, které své výrobky netestují na zvířatech a používají suroviny netestované na zvířatech:
http://www.netestovanonazviratech.cz/seznam-znacek-s-hcs-hhps-dostupnych-v-cr.htm

potvůrka řekl(a)...

Anonymní: I vegan výrobky v sobě mohou mít palmový olej. Tahle certifikace ani jiná neřeší palmový olej. A jak jsem zjistila je mnohem častěji, než by si člověk myslel. Jinak děkuji za odkaz, samozřejmě znám.

Andie Chambers řekl(a)...

Palmový olej nepoužívám..hodně se vyskytuje v burákovém másle, ale našla jsem si značku, kde žádný palmový olej není. Je to to normální Tesco arašídové máslo a i chuťově není špatné. Nehodlám tyto věci podporovat...stačí mi vidět tu fotku.

www.andie-chambers.blogspot.cz

Tana řekl(a)...

Dekuji za informaci

Okomentovat