pondělí 17. prosince 2012

menstruační kalíšek

 
pánové prominou, ale k tomuhle tématu mám potřebu se vyjádřit. protože menstruace je přirozenou součástí zdravé ženy. protože tampony a vložkami dáváme hrozně zabrat životnímu prostředí. protože z vložek a tampónů se uvolňují dioxiny, které jsou karcinogenní a mimo jiné zvyšují riziko rakoviny děložního čípku. asi nemá cenu se zde výrazněji rozepisovat, tady najdete na tohle téma zajímavý a dost obsáhlý článek.

o menstruačním kalíšku jsem věděla už několik let, jenže nikdy jsem nenašla dost odvahy si ho koupit. ale když se pixie s námi podělila o zkušenost s menstruačním kalíškem, řekla jsem si, že dám menstruačnímu kalíšku také šanci. a nelituji.

v dnešní době už je na trhu několik druhů menstruačních kalíšků. jenže jak si vybrat? tady na téhle stránce se dozvíte snad skoro všechno o menstruačních kalíšcích. rozhodovala jsem se mezi moon cup a lunette. nakonec jsem se rozhodla pro moon cup, z jednoho prostého důvodu - má certifikaci vegan. příště bych se ale asi rozhodla pro lunette, prý je měkčí a předpokládám tedy, že se bude jednodušší ho zavést.

už je to několik menstruačních cyklů, co jsem prožila s moon cupem a dneska bych neměnila. začátky byly nejen rozpačité, ale spíš dost těžké. kromě toho, že jsem se dost vyděsila jeho velikosti, měla jsem problémy ho správně zavést. bylo to dost nepříjemné, chvílemi i lehce bolestivé. ale opravdu to chce jen cvik, po dvou třech menstruacích s tím nemám nejmenší problém. také se mi ze začátku stalo, že mi protékal, což ale bylo jen špatným zavedením. ale to jsou asi také jediné nevýhody, které jsem na kalíšku shledala. já menstruační kalíšek vyměňuji jen 2-3x denně, tedy mnohem méně často než jsem musela měnit tampony. menstruační kalíšek není cítit, takže ani nevím, že mám menstruaci. a také se nebojím jakéhokoliv zápachu. a v neposlední řadě ušetřím dost peněz, přes relativně vyšší pořizovací cenu si každý umí spočítat, že tahle investice se brzy vrátí. životnost uváděná výrobci se pohybuje kolem 10-ti let. tady pěkně udělaný video návod, jak se menstruační kalíšek zavádí. pokud se některá z vás pro kalíšek rozhodne, doporučuji se nenechat odradit případnými počátečními neúspěchy, určitě se to vyplatí. já mám tedy jasno, k tamponům se vrátit nehodlám.

19 komentářů:

Unknown řekl(a)...

Takže já jsem byla ta, kdo tě postrčil? Tak to si můžu odškrtnout jednu z položek na seznamu 101 věcí za 1001 dní :)
Jinak ve všem naprostej souhlas, neměnila bych ani za nic, takhle je to mnohem příjemnější :)

Eli řekl(a)...

Už delší dobu o něm vážně uvažuju, až budou peníze, určitě ho vyzkouším, i když to používání mě trochu děsí, ale snad to praxe vyřeší a kalíšek mi ve výsledku pomůže. Děkuju za článek a odkazy ;-)

potvůrka řekl(a)...

Pixie: Jo, byla :-) Co jsem za bod?

Eli: Já jsem taková nedůvěřivá na tyhle věci, používání jsem si taky neuměla představit, ale je to hlavně o zvyku. Chápu, že je to jednorázově vyšší investice, ale celkem brzo se ti vrátí, protože ať tampony, tak vložky jsou dost drahé.

Bára řekl(a)...

Pod to se podepíšu :-)
Momentálně, zhruba po roce, prožívám své první dny bez kalíšku, protože jsem ho nechala na dovolené (já pitomec) a je to děs. Zvykla jsem si strašně rychle na komfort kalíšku a jak jsem menstruaci téměř nevnímala a neřešila, tak teď mi najednou poněkud komplikuje život, kupříkladu plavání s dětmi... :-)

Unknown řekl(a)...

potvůrka: Inspirovat někoho ke koupi kalíšku :)

Eliza: Určitě do toho jdi a neboj se toho. U mě se to poddalo po první menstruaci, od tý doby je to naprostá paráda, nemůžu si to vynachválit.

Plazmový hořák řekl(a)...

Už delší dobu o něm uvažuju, protože mě tak nějak obtěžuje kupovat vložky (resp. mě obtěžuje menstruace a být ženou a vše s tím spojené - ale to ber jako mou rozčílenou filipiku, musím si remcnout), tampony jsou mi nepříjemné, protože vysušují.
Co mě ale děsí je výběr velikosti. Co když si koupím malej? Pak budu mít pocit, že ji mám jak vjezd do tunelu. A dá se s tím bezpečně i spát? Ve smyslu, že se ráno neproberu na japonské vlajce?

Unknown řekl(a)...

Kopřivo, jedna z firem, které to prodávají má tu hranici v 25 letech, takže tam by sis mohla klidně koupit ten větší, protože to je podle návodu ;) (Teď doufam, že si pamatuju dobře, že 25 už ti bylo.)
A určitě se to dá bez problémů používat i v noci, jen je třeba opravdu zkontrolovat, žes ho zavedla dobře. Mně se to povedlo jen jednou, že jsem ho přes den zavedla blbě, ale žádná tragédie se nekonala, pár kapek se dostalo mimo, takže jsem měla ušmudlané kalhotky, ale žádná tragédie.

Anonymní řekl(a)...

Také jsem o něm již uvažovala, takže teď budu uvažovat intenzivnějí :-D. Každopádně jak to řešíte s kalíškem a čistěním (lépe řečeno vyprazdňováním) jinde než doma???

Díky
Z.

Radek řekl(a)...

Ta vago, eště že nejsem ženská.

potvůrka řekl(a)...

Kopřivo, víš, co je zajímavé? Že stejný problém s menstruací jsem měla v době, kdy jsem brala hormonální antikoncepci. Od té doby mi zdaleka tolik nevadí, myslím po psychické stránce, bolesti a pod. nemívám. Nevím, jak nebo proč by to spolu mělo/mohlo souviset, ale je to fakt. Ne, že bych byla odvázaná z toho, že menstruuju a jsem tím svým způsobem omezena, ale už mi to nevadí. Jinak co se kalíšku týče, cítím se s ním bezpečněji, než s tampony. Já s ním bez problému strávím celou noc a pak celý den. I v dny nejsilnější menstruace. A když mi protékal, protože jsem ho špatně zavedla, tak jsem měla jen ušpiněné kalhotky, ale nic hroznýho. No, já dle svého věku bych měla mít větší, ale nakonec jsem si vybrala ten menší, spíš pocitově, než logicky a funguje to. Ale také jsem trápila výběrem velikosti. Přece jen vracet to se slovy, je mi to malé, ale jen jsem ho zkusila, nejde :-)

potvůrka řekl(a)...

Z.: No, já jsem se vlastně nedostala do situace, že bych ho musela vyměňovat venku :-) Takže vlastně nevím. Ale tak stačí mít lahev s vodou a vzít si ji s sebou na toaletu. A nebo stačí použít antibakteriální navlhčené ubrousky a a po vylítí jím kalíšek vytřít a pak doma v klidu zase pořádně opláchnout vodou. No a v nejhorším vyjímečně postačí i toaletní papír, ale to bych brala jen jako poslední variantu. Když není voda na umytí rukou (což už jsou opravdu polní podmínky) tak antibakteriální gel. Ale na stránkách www.kalisek.cz najdeš všechny odpovědi.

potvůrka řekl(a)...

Radku, no jo, ale co dělat, když už jsem, že?

Výloha mladé dámy řekl(a)...

No, trochu se mi zvedá kufr... ale asi stejně, jako když si vyměňuju tampon. Co sport, dlouhé sezení apod.?

potvůrka řekl(a)...

Tak na sport mi to přijde mnohem lepší než tampony, cítím se s ním mnohem bezpečněji. A při sezení mi to vůbec nevadí. Vlastně abych řekla pravdu, já o něm vlastně nevím vůbec.

Liška Ryška řekl(a)...

Díky za poslední kapku inspirace; jedna kolegyně kalíšek opěvovala už předloni, ale mně se ta představa zdála divná. teď už jsem jí asi přivykla a kalíšek zakoupila, taky MoonCup, po pročtení i nabídky dalších značek, které časem přibyly.
Vyzkouším, jsem zvědavá na počáteční obtíže. Určtě mě neminou...

potvůrka řekl(a)...

To je dobře, doufám, že taky budeš tak spokojená. Mně taky chvíli trvalo si na tu myšlenku zvyknout, vše chce svůj čas.

Plazmový hořák řekl(a)...

Já menzes a své ženství nenáviděla, i když jsem rok antikoncepci nebrala. Se obávám, že u mne je to dané tak nějak celkově. Možná to bylo ještě horší, protože ta paseka na mé pleti se nedala popsat. Budu asi věčný zobač HA.

Liška řekl(a)...

Uf, tak napoprvé jsem to nedala, to bych asi zpanikařila, kdyby mi ten kalíšek zmizel v útrobách - takový jsem měla pocit. Ještě ke všemu jsem ušmikla půlku té šťopky předem. Asi si na ni přivážu špagátek, třeba mě to uklidní.

potvůrka řekl(a)...

Haha... já jím, ale on ti vážně kalíšek nemá kam zmizet. Já jsem stopku ustřihla také nejdřív o půlku a teď už chybí skoro celá a dále zvažuji, že ji ustřihnu úplně. Nevzdávej to, vím, tenhle začátek je krušný!

Okomentovat