sobota 2. února 2013

důvod slavit

neskutečné se stane skutečným. to, o čem jsem více než patnáct let jen snila se stane skutkem. od 11.3.2013 v eu začne platit zákaz dovozu a prodeje kosmetiky testované na zvířatech. když jsem tento článek četla poprvé, netroufala jsem si radovat se, protože jsem si nebyla jistá, zda se to netýká jen konečných produktů. ale dle dnešních informací se to opravdu týká i jednotlivých složek. pokud vás zajímá více, čtěte zde. vím, že se to týká jen nových složek, že se to týká jen produktů dovážených a prodávaných v eu a tyhle značky pro jiné trhy budou vesele testovat dál, že zde bude riziková hlavně kontrola a vymahatelnost dodržování tohoto zákona. ale je to obrovský krok správným směrem a je úžasné vidět, že tentokrát žádné lobby firem typu loreal nepomohlo. jsem ráda, že snad i já jsem svojí troškou přispěla k prosazení tohoto zákona. snad se alespoň trochu sníží utrpení zvířat. já firmám typu loreal stejně nikdy nebudu věřit, ale kdoví, jaká bude situace za dalších patnáct let. tenhle krok mi zase dodává sílu věřit a doufat, že boj za práva zvířat cenu má.

5 komentářů:

Unknown řekl(a)...

Je to krok správným směrem. A taky těmhle firmám věřit nezačnu. Určitě ne hned. Ale třeba za deset, patnáct let bude možné věřit i jim :) Jen je potřeba se nikdy nevzdávat. V ničem. Máme-li pravdu a věříme v ni (a my pravdu máme), tak se hlavně nesmíme vzdát. Ne pro nás. Pro zvířata.

Trauma řekl(a)...

Jsem velmi zvědavá jak to bude v praxi, jestli se vážně něco změní nebo bude králíček pořád jediná jistota. Ale je to od EU silné gesto všem lidem, kteří na testování dosud pohlíží jako nutné zlo a na lidi odmítající ho jako na exoty.

Plazmový hořák řekl(a)...

Jsem strašně zvědavá, jak to bude v praxi vypadat. Každopádně jsem šokovaná. Mile, ale fakt šokovaná, že někdo se tímhle vůbec zabýval natolik, aby došlo opravdu k nějakému opatření.

Jedikats řekl(a)...

taky jsem o tom dnes cetla - hura! :) z toho clanku, ktery jsem cetla ja, nevyplyvalo dost jasne, ze se jedna i o slozky, ne jen o konecny produkt, takze diky za dobrou zpravu!! :) uvidime, jaka bude realita, ale aspon neco se s tim dela!

K. řekl(a)...

Myslím, že i velké firmy se to naučí. Nic jiného jim nezbude, stejně jako firmám v jiných odvětvích, třeba nábytkářství a využívání dřeva. Je to jen otázka času.
Každopádně Tobě patří dík za osvětu. Určitě jsi prá lidí ovlivnila. :-)

Okomentovat