pondělí 29. dubna 2013

znáte klasiky světové literatury?


 dneska jsem natrefila na test s názvem: znáte klasiky světové literatury? jelikož mě od dětství baví všechny testy (až na ty známkované ve škole, tam už případná tipovačka nebyla zdaleka tak vtipná), tak jsem se do něj rovnou pustila. 17 správných odpovědí z 25. pod tím tento text: "velmi dobře, vy se o literaturu určitě zajímáte. nebo máte vynikající paměť a utkvělo vám v ní mnohé z výkladů učitelů. to je dobře, svět kolem nás stojí za pozornost a literatura ho zrcadlí povznášejícím způsobem." ale já se stydím, přijde mi to tragicky málo. věřím, že budete lepší než já, což mě bude asi trochu mrzet (a pak si přijdu jako ještě větší idiot, ale zvědavost je větší), ale schválně, jak jste na tom vy? tady.

14 komentářů:

Kris Tozkousne řekl(a)...

Já mám 22 a měla bych 23, kdybych si dočetla tu otázku o Tolkienovy, ale nebaví mě číst :D (no nečetla jsem většinu věcí, na které se ptali... spíš se stydím mít tak vysoké číslo)

Ondras řekl(a)...

18. No ze školy jsem dlouho, literatura naposled na průmce a američtí autoři mi nic neříkají. Takže já jsem spokojen.

Aranel řekl(a)...

24 / 25. Nachytali mě na německém nositeli Nobelovy ceny. Tak to by šlo, vzhledem k tomu, že oborově spadám do angloamerické literatury...

Sejra řekl(a)...

17, kdybych si ovšem všimnul záporu v některých otázkách (kdo NEnapsal) bylo by to lepší. Ale na 38 let a tragický nezájem o ruské autory dobrý:-)

Unknown řekl(a)...

20. Ale tak možná 5 jsem jich natipovala.

Anonymní řekl(a)...

22, ale přiznám se, že někdy to bylo vylučovací metododou a zaboha si nemůžu vzpomenout, co mohl napsat Dostojevskij. Nicméně mi to flekama připadalo dost primitivní a otázku z Pána prstenů by zodpověděl správně každý, kdo na tom byl v kině... nebo ne? :-)
O.

Anonymní řekl(a)...

21 bylo to docela jednoduchý :)

potvůrka řekl(a)...

Haha... vylučovací metoda je základ všech testů :-) Takže jak jsem říkala, nikdo není horší než já. Nu což, každý nemůže ovládat všechno, že!? Ruští autoři mi vadí, jejich patos, patos a zase patos, pak plno pýchy a velikášství, nic pro mě. A ano, moc klasiku nečtu... možná na čase to změnit... nebo se o to alespoň pokusit.

O. Pán prstenů byl opravdu celkem triviální :-)

Unknown řekl(a)...

Ve spoustě věcí ti nesaham ani po kotníky, takže buď v klidu. Tohle je jen jedna oblast :) A je to prostě tak, že nikdo neovládá všechno.

Radek řekl(a)...

25/25. Dík za tip.

K. řekl(a)...

21. Ti Američani. :-)

Jinak 17 mi nepřijde málo. Záleží na tom, jaká literatura Tě zajímá. Přečetla jsem asi jen 60-70% z těch knih, zbytek názvů si jen pamatuju jako z učebnice. :-)

Přijde mi důležité číst, to ano. Ale třeba Hemingwaye, Hellera nebo Grahama Greena jsem nikdy nedokázala přelouskat. Prostě mě to nebavilo. O fantasy už vůbec nemluvím, to mě nebere vůbec a fakt jsem se snažila. :-)

Anonymní řekl(a)...

Já z toho vyšla jako analfabet, 15 = průměr, prý jestli mi nechybí občas otevřít knihu... Nechybí, čtu hodně, jen mě neberou Harry Potterové, Pánové prstenů atp., tak u 7 otázek jsem netušila o kom/čem je řeč a tipovačka mě nepodržela. A pak si ještě dovolím takový luxus poplést si ty Rusáky:))

Liška Ryška řekl(a)...

23.

Kromě galaktické scifi a Nobelovy ceny pro Němce.

Unknown řekl(a)...

Já mám 16 bodů, ale asi o dva-tři jsem se připravila špatným čtením :) Teď si tak říkám, že oproti jiným tu, jsem s hodnocením dost nízko. Ale co, já jsem spokojená a hodnocení mi taky píše že "Velmi dobře..."

Okomentovat