sobota 2. listopadu 2013

Food Not Bombs

 
Dneska jsem se poprvé zúčastnila vaření pro bezdomovce s Food not bombs, kam mě vytáhla kamarádka. Původně jsem ani nechtěla jít, protože jsem si potřebovala odpočinout, ale nakonec jsem svůj záměr přehodnotila. Nejdříve jsme musely sehnat zeleninu. Tak jsme obešly v tržnici stánky a vyžebraly tři plné igelitky zeleniny a ovoce. Někteří přinesly dumpstrované jídlo. Vydaly jsme se do bytu, kde se vařilo. Po té, co jsme navařili litry polévky (nejlépe by to vystihl německý název eintopf), udělali kupy jak zeleninového, tak ovocného salátu, jsme se vydali na místo rozdávání. Měli jsme asi 10 minut zpoždění. Čekalo tam na nás asi 40 bezdomovců. Přivítali nás slovy, že už mysleli, že nepřijdeme. Za chvíli bylo vše snědeno, my odnesly nádobí zpět na byt, umyli ho. Určitě to nebylo naposledy, co jsem se účastnila. Jeden z bezdomovců mi řekl, že mi to moc sluší. Bylo to moc milé, byť bych to mnohem radši slyšela od někoho jiného. 

A co že to to Foods Not Bombs je? Je to anarchistická iniciativa, která rozdává veganské jídlo zdarma potřebným. FNB se zaměřila na pozitivní formu protestu proti stálému financování pokusů s novými zbraněmi, vedle rozrůstajícího se hladu a zvětšujícímu se počtu bezdomovců. Aktivisté FNB jsou přesvědčeni, že společnost založená na kapitalistickém systému si lidského života cení méně, než materiálního bohatství. Většina času FNB je zasvěcená bezplatnému získávání jídla ze všech možných zdrojů: z velkých skladů, obchodů se zdravou výživou, pekáren a jiných míst, ve kterých se z různých důvodů nepovoluje jeho prodej. Hotové jídlo se rozdává na místech, kde se shromažďují lidé, kteří je mohou potřebovat. Tato forma „recyklace jídla“ zjevně dokazuje, že příčina hladu není v nedostatku potravin, ale v neschopnosti distribuce - dennodenně se vyhazuje z úplně nesmyslných důvodů takové množství stravy, které by dokázalo uživit mnoho hladovějících. Je to forma aktivního boje proti ekonomickému a hospodářskému systému.

Sama nejsem anarchistka, byť se s mnoha myšlenkami identifikuji, minimálně v tom, že si myslím, že systém, ve kterém žijeme je nefunkční. Ale ať už s anarchií souhlasím nebo ne, tahle iniciativa má smysl a to je důvod, proč se ráda znovu zapojím.

7 komentářů:

Výloha mladé dámy řekl(a)...

A tolik zvířat umře a pak zetleje někde ve skladu v obchoďáku... Myšlenka šířit jen veganské jídlo mi nepřijde tak supr, sorry. A jestli chceš pro příště tip - Tesco po osmé večer vyřazuje ovoce a zeleninu a dá se říct, že ji prakticky daruje za haléřové položky.

potvůrka řekl(a)...

Děkuji za typ na Tesco, může se hodit. Ale myslím, že i tak dumpster nebo jít si pro neprodejné zbytky na stánek je pořád přijatelnější ;-) Jinak nevím o důvodech toho, proč jen veganské jídlo,můžu se jen domnívat, že je to tím, že většina těchto lidí stejně vegany je nebo s tím alespoň sympatizuje. Osobně bych neměla problém klidně dávat i jiné než veganské jídlo, ale na druhou stranu je mi to takhle o mnoho sympatičtější. A myslím, že ať je pohled na veganství a vegasnkou stravu jakýkoliv, nevím o nikom kromě placených organizací, kteří by něco podobného dělaly. Takže je to jednoznačně lepší než nic.

Sejra řekl(a)...

To je tuze sympatické, ačkoliv je otázka, jestli tohle nějak zabrání státům vyvíjet zbraně a investovat do armády...
Nicméně jen chci říct, že než vyhozeníé jídlo z obchoďáků apod. mě šíleně ničí výsledek akce "ovoce do škol"; vždy, když se pohybuju okolo ZŠ a je zrovna po "akci", okolí školy je doslova obsypáno odhozenými pomeranči, jablky apod.

potvůrka řekl(a)...

Sejra: Nikomu to samozřejmě v ničem nezabrání. Ale alespoň někdo z toho něco má. Myslím si, že je jedno kde, plýtvání je vždy špatně.A to kolem těch škol, to vyhazují sami děti nebo se to k nim ani nedostane?

Ondras řekl(a)...

No děti přece. Už i za mých mladých let byla pomerančová válka klasika :). Ovoce nepatřilo zrovna ke špičkám žebříčku oblíbenosti.

Sejra řekl(a)...

Vyhazují to děti. Ovoce se k nim dostane, ale cca 80% dětí o něj nestojí. Přece hranolky a čokoládová tyčinka jsou lepší než jablko:-( Mám informace od syna, který je jeden z mála šťastných příjemců ovoce, protože jak říká:"Na jablku si pošmáknu, ale ty sterilní omáčky, předvařený brambory a instantní kaše mi fakt nechutnaj."

potvůrka řekl(a)...

Aha. Já tohle nějak nepamatuji, já jedla jako dítě všechno, co se mi dalo :-) A že to bylo často právě ovoce nebo zelenina. Ono je to ale hodně také o výchově. A je vidět, že tvému synovi se dotává dobrého vychování. Nesnáším plýtvání a jako dítě by mě nenapadlo vyhodit žádné jídlo. Nesnáším plýtvání.

Okomentovat