úterý 17. prosince 2013

Jaká kosmetika není testovaná a jak ji poznat

Na přání kamarádky píšu tenhle text, i když zamýšlím sofistikovanější článek na téma "netestovaná kosmetika".

Každý uvědomělý spotřebitel se jistě rád vyhne kosmetice testované na zvířatech. Teď ale nastává otázka, co se schovává pod označením testováno na zvířatech a poté následuje otázka, jak se zorientovat v množství různých informací a certifikátů. Proto věřím, že tenhle článek pomůže trochu v zorientování se v problematice.

Co tedy rozumíme pojmem testováno nebo netestováno na zvířatech? Jako netestovanou kosmetiku označujeme tu, kde není testován na zvířatech nejen konečný produkt, ale ani jeho jednotlivé ingredience. Od září 2004 je v EU unii zakázáno testování konečných produktů na zvířatech. Je pravda, že od května 2013 platí v EU zákaz prodeje jakékoliv kosmetiky, kde by byla jakákoliv ingredience otestována na zvířeti po tomto datu. Jenže nikdo přesně zatím, jak bude fungovat vymahatelnost, která v tomto případě leží v jurisdikci jednotlivých členských států. Proto stále jednotlivé certifikáty mají své opodstatnění. Pozor také na formulky netestováno na zvířatech nebo jsme proti testování. Ty nemají žádnou výpovědní hodnotu. Firmy to vědí a rády toho využívají.

Teď něco málo k certifikátům, které se na našem trhu používají a mají nějakou spojitost s (ne)testováním na zvířatech.

HCS certifikát (humane cosmetic standart) - tento certifikát jako jediný zaručuje, že takto označené výrobky nejsou testovány na zvířatech. Celosvětově je udělován různými organizacemi za práva zvířat, u nás ho uděluje Svoboda zvířat. Firmy, které mají tento certifikát, se zavázaly, že nebudou provádět testy na zvířatech, ani je zadávat jakýmkoliv subjektům kdekoliv na světě. Tyto podmínky se vztahují i na jejich dodavatele. Dodržování těchto podmínek je kontrolováno pravidelnými nezávislými audity. Tento certifikát ale pouze zaručuje, že firmy netestují, výrobky ale mohou obsahovat různé živočišné složky. Sezam značek s tímto certifikátem najdete zde.

Vegan - tento certifikát mají výrobky, které jsou svým složením veganské, tedy neobsahují žádné živočišné složky. Takto certifikované výrobky by neměly být testovány na zvířatech, ale není to nikým kontrolováno. Ke všemu, tento certifikát se uděluje jednotlivým výrobkům, nevztahuje se tedy na celou firmu.

BDIH - takto označené výrobky by neměly být testovány na zvířatech, v podmínkách stojí, že zadavatel nesmí testovat na zvířatech ani tyto testy zadávat, ale nevztahuje se na testy prováděné třetí stranou (tedy testy, které provede někdo jiný než výrobce či dodavatel). Dodržování podmínek je kontrolováno nezávislými audity, ale bohužel jistota netestování na zvířatech zde není. Takto označené výrobky mohou obsahovat některé živočišné složky, ale nesmí obsahovat suroviny z mrtvých obratlovců.

NaTrue - v tomto certifikátu jsem bohužel nenašla žádnou zmínku o tom, jak se staví k testování na zvířatech, proto bych z tohoto hlediska považovala za naprosto nerelevantní.



Výrobky označené některým z následujících log by neměly být testovány na zvířatech, ale není to nijak kontrolováno.

Teď ještě pár notoricky se opakujících bludů.
Avon testuje, stejně jako Orifalme, Avon to dokonce přiznal. Ale v důsledku je to nepodstatné, obě tyto firmy vyvážejí do Číny, kde je dosud povinnost veškeré kosmetické výrobky otestovat na zvířatech, takže firmy, které pro ostatní trhy netestovaly platí testy pro čínský trh.
Yves Rocher, který měl dlouhá léta HCS certifikát o něj přišel, když vstoupil na ćínský trh. Yves Rocher jako ostatní obchodující na čínském trhu platí pokusy na zvířatech tam, tedy nemůže být považován za značku, která není testovaná na zvířatech.
Velká část kosmetiky Alverde nese certifikát vegan, který by měl alespoň u takto označených výrobků zajišťovat netestování na zvířatech. Ale nikdo to nekontroluje a tak mohou některé složky být na zvířatech testovány, jestli se tak děje je velmi těžké zjistit.
Přírodní kosmetika a netestovaná na zvířatech jsou dva rozdílné pojmy a nedá se mezi ně vložit rovnítko.

4 komentářů:

Sezka řekl(a)...

ok a ktory certifikat je najlepsi?

potvůrka řekl(a)...

Určitě HCS certifikát.

Anonymní řekl(a)...

Takze, kdyz to shrnu, tak vlastne i netestovana kosmetika jistym zpusobem muze "parazitovat" na zviratech (a nepopiram, ze mnohem mene nez obycejna kosmetika). Jedni nestestuji, ale muzou tam rovnou frknout neco ze zvirat. Druzi nestestuji, ale nikdo je nekontroluje...takze vime jak to pak vypada, kdyz se provali opak. A ti treti netestuji, ale nakupuji otestovane produkty. Tak ja nevim jak s tim nalozit. Taky bych chtela produkty, ktere "neskodi", ale pri vynalozeni vetsich financi a vice usili na nakup techto produktu (prostudovani slozeni, filozofii firem a jejich dodavatelu) bych chtela mit "zaruku", ze to tomu tak opravdu je a ne ze si "koupim jen lepsi pocit". Protoze i ty finance i ten cas nekde vzit musim, takze nekde se mi toho ve vetsi ci mensi mire nedostava, pak nechci mit jen pocit, ze to tak snad je...a co s tim? Z.

potvůrka řekl(a)...

Naprosto tě chápu. Proto bych se držela HCS certifikátu a vynechala produkty se složením, které je živočišné (je-li to pro tebe zásadní). Např. Manufaktura potvrdila, že kromě produktů obashujících lanolin, vosk nebo med je její kosmetika veganská. Lush je ok a má vždy vyznačeno, zda je veganská nebo vegetariásnká (nic z mrtvých zvířat nepoužívají). Je to prostě boj a jistota není skoro nikde. Je mi líto že nemůžu říct, je to jednoduché, stačí jen to a to. Ale věřím tomu, že každý pokus nepodpořit velké firmy, které na 100% testují, je vždy menší zlo a krok správným směrem! Tak držím palce s mnoha dobrými rozhodnutími.

Okomentovat