neděle 29. ledna 2012

ne kruté kosmetice

petice proti testování kosmetiky na zvířatech

jsou určité věci, ve kterých jsem naprosto zásadová. a používání kosmetiky netestované  na zvířatech je jednou z nich. kdysi (a už to bude téměř 15 let) jsem se dostala díky infostánku svobody zvířat k materiálům, které mi vyrazily dech. do té doby jsem nikdy nepřemýšlela nad tím, co vlastně v kosmetice je a hlavně jak se vyrábí. jak už to tak chodí, začala jsem pátrat a nacházela jednu hrůzu za druhou. strašné obrázky trpících zvířat jen kvůli hloupému chtíči člověka vypadat co nejlépe. zařekla jsem se, že tenhle byznys podporovat nebudu. začátek byl náročný a já hodiny řešila, co si koupit můžu a co ne. orientovala jsem se velmi špatně a mnoho informací v té době nebylo. lidi si na mě ukazovali jako na cvoka a ani moji rodiče nehodlali moje rozhodnutí akceptovat a já s nimi sváděla dennodenní boj.

je to patnáct let. situace se za tu dobu o dost zlepšila. informace jsou mnohem dostupnější, i v běžné síti drogerií se dají koupit kvalitní produkty, kvůli kterým neumírali nevinní tvorové. je to téma, o kterém se mluví. prý 70% lidí (celoevropsky) si přeje, aby žádná kosmetika nebyla testovaná na zvířatech. a já se ptám, proč si tedy všichni tihle lidé nevybírají jen takovou kosmetiku, která testována není? je to lenost? pohodlnost? asi obojí, ale hlavně je v tom mnoho ignorace. a taky by to vyžadovalo určité úsilí. pokud mě něco opravdu vytáčí k nepříčetnosti, tak fakt, že lidi nechají za sebe trpět ty nejbezbranější tvory a to jen kvůli mladšímu a krásnějšímu vzhledu. pro svojí potěchu.

a jak to tedy s testovanou a netestovanou kosmetikou vlastně je? častá otázka (či spíš výmluva) zní, vždyť se v evropské unii kosmetika na zvířatech testovat nesmí? ano, to je pravda, ale týká se to jen konečných produktů. nikoliv ingrediencí. a plno firem vyvíjí pořád nové a nové látky, to aby ty vrásky byly méně hluboké a aby pleť byla hladší. a tyhle firmy tyto nové složky testují. a většinou právě na zvířatech. přesto, že jsou možné alternativy. evropská unie se tedy dohodla na úplném zákazu testování na zvířatech od roku 2013. nyní se hlavně na tlak kosmetických firem pokouší tento zákaz oddálit. pokud tedy také patříte k těm, kterým není lhostejné, co svým chováním způsobují, podepište prosím petici a řekněte tak ne kruté kosmetice.

a pokud snad patříte k těm, kteří se do téhle doby o tuto problematiku nezajímaly a přesto chcete něco změnit, tady je seznam firem, které netestují na zvířatech. a co je na tom nejlepší, jsou běžně k dostání. já ještě spoléhám na přírodní kosmetiku s certifikátem BIDH, jako např. weleda, lavera apod. před pár dny jsem našla krásný blog růžový chroust, jehož autorka bebe testuje a recenzuje různé kosmetické výrobky. a jen ty netestované na zvířatech.

zamyslete se prosím, jestli má opravdu smysl způsobovat zbytečné utrpení.

24 komentářů:

Jedikats řekl(a)...

Take se snazim kupovat vyrobky netestovane na zviratech, ale problem vidim v tom, ze kolikrat znacky tvrdi, ze netestuji, ale treba prave ty ingredience testovane jsou... mam taky problem s dostupnosti vyrobku, pro me, jakozto stredoskolacku bez brigady a s peti mladsimi sourozenci jsou finance nezanedbatelnym problemem. Samozrejme, spoustu veci si muzu odpustit a muzu bez nich byt, ale spousta vyrobku jako jsou sampony a pasta na zuby atd. proste clovek kupovat musi... Ale opravdu se snazim, sampony a sprchac mam od LUSH, kosmetiku jako pudr, stiny, tonovaci krem atd od Alverde... Tak doufejme, ze EU konecne udela neco dobreho misto planych reci a opravdu se na tyhle veci zacne hledet...

Bebe řekl(a)...

Paul McCartney prý řekl, že "Kdyby jatka měla stěny ze skla, každý by byl vegetarián." A kdyby podobně vypadaly testovací laboratoře? No bylo by to v obchodech velice zajímavé...
Myslím, že naprostá většina lidí se spíš o to, jestli je kosmetika testovaná nezajímají. Ani je to nenapadne, protože jich se testování na zvířatech nijak přímo nedotýká. Jsou to cizí zvířata, tak jaképak copak, že. Ale kdyby jim někdo šáhl na domácího mazlíčka (morče, králík, atd.), nakapal mu do oka nějaké chemické svinstvo a čekal, jestli oslepne, nebo mu to způsobí šílenou bolest... to už by se majitel králíčka tvářil jinak. A přitom si nedá dohromady 1 a 1 a nespočítá si, že tyhle příšerné testy se doopravdy dějí.
Je pěkně sobecké nechat zvířata trpět jen kvůli vyžehlenému obličeji a zadku bez ďolíčků.
V tomhle je přírodní kosmetika dokonalá. Je bez krutosti.
Díky za takový článek.

potvůrka řekl(a)...

Jedikats: Vím, sama jsem v té situaci kdysi byla (až na to, že mám jen jednu sestru a ne pět sourozenců), ale už to, že se snažíš a zamýšlíš je krok správným směrem. A třeba alverde je je super. A třeba Marks and Spencer má super sprchové gely zapár kaček.

Bebe: přesně, k tomu co jste napsala nemám co dodat :-)

Ž řekl(a)...

Nádherný článek. Kéž by takových názorů bylo více a lidé jen nepřihlíželi.

potvůrka řekl(a)...

Ž, děkuji... z celého srdce bych si přála, aby nás bylo více... zvířata si to prostě nezasluhují... svět nezměním, tak alespoň začnu u sebe...

Unknown řekl(a)...

Možná tě zklamu, ale co jsem slyšela, tak ani ten BDIH certifikát není k ničemu. Zrovna tenhle týden jsem se na to ptala, prý některé složky, které dodávají třetí strany, být testované můžou. Takže já už spoléham jen na HCS nebo na přírodní kosmetiku (přírodní mám teda asi jen pastu na zuby, ale je mnohem lepší než obyčejná).

potvůrka řekl(a)...

Pixie, řekni mi k tomu prosím něco bližšího, protože teď to tak úplně nechápu, BDIH je certifikát právě pro čistě přírodní kosmetiku. Tam by nemělo být testované nic. A sama říkáš, že přírodní kosmetiku používáš. Ráda bych, kdybys mi řekla víc.

A zubní pasty, to moje bolavé místo. Už od dětství nesnáším chuť zubních past, jakýchkoliv. Takže celý žvot volím jen menší zlo. Teď mám jednu od alverde (a je vegan) a jsem schopná s ní žít :-)

Anonymní řekl(a)...

Mně třeba Alverde moc nevyhovuje, bohužel, a od dob, co jsem začala používat Lush (ano, přesně proto, že netestuje na zvířatech!) mi třeba leccos nevoní, ale snažím se a u všeho symboly králíčka hledám. Je to pro mě důležité, a to nejen proto, že jednoho Ušáka doma mám.

Nejsem ale vegetarián a vegan, bohužel, nikdy jím ani nebudu.

potvůrka řekl(a)...

Ef, plně chápu, že ne každý je a nebo bude vegetarián, natož vegan. A není na mně to soudit. Ale každý může používat netestovanou kosmetiku :-) Mně taky ne vše od alverde vyhovuje, ostatně jako u každé značky. LUSH je super, ale mě vyhovuje taky jen něco.

Koukám, že mám osvícené čtenářky a jsem za to opravdu ráda. Čím víc nás bude, tím větší je šance, že se něco změní.

Unknown řekl(a)...

http://www.kontrollierte-naturkosmetik.de/e/guideline_natural_cosmetics.htm
Možná jsem to blbě pochopila, s angličtinou jsem fakt na štíru, ale pokud jsem to dobře pochopila, tak je možné, aby produkty poskytované třetími stranami testované byly. No, já používám lush, marks&spencer, dekorativku si chci koupit od lily lolo.
S tou pastou máš pravdu, teď jsem na to koukla a má taky jen bdih, ale zatím nevím, co místo toho. Používám tuhle http://www.bioobchod.cz/biodent-vital-zubni-pasta-75ml/d-74065/

potvůrka řekl(a)...

Já jsem si to teď našla v němčině - s angličtinou jsem taky dost na štíru - a bohužel ti musím dát za pravdu. Stojí tam, že látky, které nebyly na trhu před rokem 1998 mohou být použity jen tehdy, pokud nebyly testovány na zvířatech. Ale nejsou brány v úvahu pokusy na zvířatech prováděny třetí stranou, pokud nebyly zadány nebo podněcovány zadavatelem a nejsou-li součástí smlouvy. Je mi na blití a dost by mě zajímalo, jestli, když jsem si to naposledy četla (a to je už nějakou dobu - koho by to taky napadlo pravidelně číst), jestli jsem tuhle větu jen přehlídla nebo tam nebyla.

Jenže ono to s tím HCS taky není jen tak. Já si kupovala Yves Rocher (dekorativku) a teď je vše taky jinak. Trochu se bojím, aby nebylo VŠECHNO jen lež...

potvůrka řekl(a)...

Pixie: Ha, zubní pasta najita :-) i s HCS standartem....

http://www.melvita.cz/zubni-pasty,13,2,5134,0.htm

Unknown řekl(a)...

Tak YR přišlo o certifikát myslím kvůli tomu, že oni sami netestují, ale prodávají svoje výrobky do číny, kde se bez testů na zvířatech žádná kosmetika prodávat nesmí, takže si to tam testujou číňani. Snaží se to tam nějak vyřešit, ale asi toho moc nevyřeší. Ze stejných důvodů o HCS přišla L'Occitane a Mary Kay.

Unknown řekl(a)...

http://www.obchodbezkrutosti.cz/
Ještě tady mají pasty na zuby:)

potvůrka řekl(a)...

Přesně jak píšes, kvůli Číně. Na druhou stranu by tam nemuseli prodávat, že? Ale mamon vládne světu....

Unknown řekl(a)...

Nemuseli. Bylo by fajn, kdyby kvůli tomu přišli o část zisků, ale kdo ví. Snad se tahle móda nebude moc šířit a ostatní firmy budou dále proti testování.

ochwey řekl(a)...

Děkuju za článek, nikdy by mě nenapadlo,že je rozdíl v testování přímo kosmetiky a nebo ingrediencí. Když teď studuju v Brně, kupuju si kosmetiku sama, tak se nad těmito věcmi zamýšlím... Ať si to lidi testujou sami na sobě a uvidí!

Anonymní řekl(a)...

Já se obávám, že když EU zakáže testování, firmy přesunou laboratoře do Asie, kde budou testovat výchozí látky. A v Asii se se zvířátky moc mazlit nebudou. Ráda bych se ale mýlila.

Unknown řekl(a)...

Anonymní: Proto by bylo nejlepší, kdyby se zajímali spotřebitelé a na výrobce tlačili. Dokud to bude lidem jedno, nic se nezmění.

Lombardi řekl(a)...

Poslední dobou jsem se taky na takové věci zaměřila a zjistila sem, že kdyby to měl člověk nějak dopodrobna zkoumat tak si snad žádnou kosmetiku nepořídí. Je to těžký, je to boj. Každý ať se s tím vypořádá jak uzná za vhodné. Pro svůj dobrý pocit jsem ale přece jenom už jednu malou změnu udělala. Kdyby si to řekli všichni, bylo by líp.

eL Familia řekl(a)...

Milá potvůrko. Díky za hezký článek, udělal mi radost. Jen bych chtěla doplnit, že nejde jen o krášlící kosmetiku, ale především o prací prášky, čistící prostředky, bělidla atd. Čím je naše prádlo bělejší, tím víc zvířat trpí.
Mrkni na www.obchodbezkrutosti.cz
Držím palce:)

potvůrka řekl(a)...

el Familia: Přesně tak... Obchod bez krutosti je fajn, mají veganské medvídky :-)

Anonymní řekl(a)...

Nazdar děvčata, alergie mne donutila hledat na webu příčinu.Ta je stejně uvnitř mne, vím,ale touto cestou jsem se dostala k testování na zvířatech.Náš malý bígl seděl také u počítače....a bíglové jsou laboratorními zvířaty, i pro svoji přátelskou povahu.........Oslovila jsem několik českých firem, jak jsou na tom s testováním a způsob odpovědi je pro mne také vodítkem.Když se my, spotřebitelé začneme ptát, firmy budou muset otočit.Ovšem co chcete dělat s farmaceutickým průmyslem, nátěrovými hmotami a pod? Tam žádná stoptest legislativa není......Ale každý krok ke zmírnění utrpení je potřebný.Jsem ráda, že je nás víc a šiřme tuto myšlenku -už žádná krutost.Nevím jak zadat profil co jsem, píšu anonymní, ale jsem Iva Fikejsová.

Sezka řekl(a)...

no napr. body shop netestuje ale je pod koncernom Loreal, ktory testuje ako divy

Okomentovat