pondělí 16. ledna 2012

skleněný pokoj

"rád bych navrhl víc než jen dům" pokračoval von abt. "chci vytvořit váš vlastní svět. pracovat na něm od základů až po interiér, okna dveře, nábytek. vytvořit nejen základní strukturu, ale i jeho tkáně. navrhnout váš život. ne pouze dům, v nemž budete bydlet, ale životní styl." rozevřel dlaně, jako by právě v nich jejich život spočíval. "vaše obydlí bude uměleckým dílem, nad kterým budou lidé žasnout."

skleněný pokoj - kniha, ve které se snoubí fikce s realitou. autor knihy simon mawer při jedné své návštěvě brna na začátku devadesátých let navštívil i funktionalistickou vilu tugendhat. ta ho okouzlila natolik, že neváhal a napsal o ní celý román. v knize se vila sice jmenuje landauer, ale autor věrně popsal vilu tugendhat - obdivuhodnou, vznešenou a nadčasovou. ani na onyxovou stěnu nezapomněl. zbytek románu je fikce. tugendhatovi měli s hlavními hrdiny románu landauerovými společné jen židovský původ továrníka landauera, dobu stavby vily, útěk rodiny do švýcarska a konfiskaci majetku nejdříve nacisty a následovně komunisty. vše ostatní je románová fikce.

já jsem knihu přečetla jedním dechem a líbila se mi na tolik, že jsem si ji vyžádala na ježíškovi. je krásně psaná a je až s podivem, že je simon mawer jako cizinec schopný reflektovat československou realitu tak brilantně. na pozadí příběhu rodiny landauerových se zrcadlí tragédie celého českého národa. román byl v roce 2009 nominován na nejprestižnější knižní cenu anglicky mluvícího světa the man booker prize. kniha by se měla dočkat zfilmování. režisérem by měl být jah hřebejk.

8 komentářů:

Jedikats řekl(a)...

To vypada zajimave, skoda ze ted az tak do maturiy musim cist jen veci na ni a k prijmackam... :(
A mas pekny novy design blogu! :)

potvůrka řekl(a)...

Do maturity to uteče jako voda a pak budeš mít dlouhé prázdniny a vše si můžeš vynahradit :-)

Děkuji za pochvalu, hrála jsem si s tím skoro celou noc, místo toho abych spala....

Greta řekl(a)...

četla též jedním dechem a hned jak jí zase zpřístupní, musím se vydat do Brna na návštěvu.

potvůrka řekl(a)...

Greto, přesně to mám taky v plánu :-)

Ondras řekl(a)...

Taky se těším na znovuotevření, byli jsme se tam podívat těsně před rekonstrukcí, tak jsem zvědavý. Jestli se rekonstrukce povede tak, jako v Müllerově vile, tak by to mohlo být opravdu impozantní.

potvůrka řekl(a)...

Já musím přiznat (a strašně se u toho stydím), že přesto, že jsem rodilý pražák, tak v Müllerově vile jsem zatím nebyla. Takže to mám v plánu a pak samozřejmě vilu Tugendhat si ujít nenechám :-)

Ondras řekl(a)...

Müllerova je úžasná. Vřele doporučuju. I tam poutavě vyprávěj otom jak sháněli to vybavení při restauraování, docela smutnej příběh rodiny stavitele Müllera, spoustu věcí o Loosovi. A architekt Girsa dostal za to restaurování cenu Europa Nostra za nejlepší rekonstrukci památky. A měli podobnej vkus třebas na obrazy, jako bych měl já.

flying-bomb řekl(a)...

:) je to skvost

Okomentovat