pátek 2. listopadu 2012

mít tak svojí zeměloď


zeměloď (z anglického earthship). zní to jak z nějaké science fiction. a ono to tak vlastně i trochu je. domy, které jsou nejen krásné, ale zcela nulové a ještě k tomu recyklované. (nulové domy jsou ty, jejichž spotřeba tepla pro vytápění se blíží nule a které své energetické potřeby plně saturují ze svých vlastních zdrojů. lepší varianta pasivního domu.) ke všemu jsou tyhle domy stavěny z odpadu. z pneumatik, plechovek od piva, skleněných i pet lahví. nemá cenu se dlouze rozepisovat o tom, jaké problémy měl architekt michael reynolds při výstavbě svých krásných zemělodí. jednalo se hlavně o problémy s legislativou, protože energetickým koncernům se pochopitelně nelíbilo, že on u svých domů nepotřebuje žádnou infrastrukturu. že se jeho domy postarají sami o sebe. i česká republika má svojí zeměloď, zeměnku, která stojí v posázaví a bude sloužit veřejnosti jako informační a vzdělávací centrum radikálně soběstačného bydlení. 

jinak, kdo byste měl zájem se podívat na dokument o historii zemělodí, o jejich výstavbě a i o tom, jak vznikl název zeměloď, tady je celý dokument včetně českých titulků. architekt odpadu.


6 komentářů:

Plazmový hořák řekl(a)...

Fňuk, v tom chci bydlet s Humbertem a druhou by si mohl pořídit Profesor a tam mi vařit. Krása. Ksysi jsem o tom cosi viděla v Objektivu. Ale moc jsem z toho neměla, protože můj otec nenávidí moderní architekturu a neustále remcal. Přitom se ale snaží chovat ekologicky, tak jsem byla znechucená jeho remcáním.
Sem s tím dokumentem prosím, zatím tam nevidím odkaz. Nadšeně a ráda se podívám.

potvůrka řekl(a)...

Je pod architekt odpadu, ale jinak tady: http://www.youtube.com/watch?v=e5M5YVmlr5c&feature=share

Moderní archiktura v propojení se soudobími možnostmi vědy... ach to je moje. Ale tohle je ještě o krůček dál. Recyklace... Můj sen.

Ondras řekl(a)...

Já jsem viděl dokument o výstavbě té co je u nás, u Sázavy. A shodou okolností, jsem se na místě staveniště ocitl před dvěma týdný, když jsem byl na Sázavě na čundru. Nejdřív sem si řikal, co to je za eklhaftní romskej slum a pak mi to došlo. Asi ta místní ekologická organizace usla na vavřínech, ale prostředí kolem toho baráčku maj fakt odporný. Všude bordel jak v Chanově, maringotky atak. A ještě že je to soukromej pozemek, jak se tam nesmí a kdesi cosi. A když prej prohlídka, tak za pětikilčo. No překvapilo mě to. Asi nějaká supr organizace.

Jedikats řekl(a)...

wow, to je uzasny!

wicked lady řekl(a)...

ahoj, tagla som ta v jednej otazkovej hre, ak mas chut =)

Unknown řekl(a)...

jj, jak lidi co se tam byli podivat komuntuji bordel a neochotu o.s. nebo "majitelu" se stejnym jsem se setkal u pana Skorepy kdyz jsem se chtel podivat na slamene domy na hranicich na Slovensku.Ta jeho vesnice. Jel jsem, podotykam neohlasen, v pracovni den kolem 16ti tak jsem to zkusil najit a na 10minut se zeptat co a jak. No byl jsem tak neuctive vyhozen, to jsem fakt necekal. Pry od ceho mam telefon a proc jako nezvonim (opravdu me nenapadlo ze traverza u drevene brany 100m od domu je zvonek) atd. No des.. Tak znechuceny chovanim, nastesti slamene domy me to neodradilo. Ale koupil jsem pozemek v komunite domu krytych zemi, takze budu stavet energeticky pasivni, spis ale udelam aktivni protoze pujdu do plusu a bude kryty zemi.Vcetne vertikalni aquaponie uvnitr, vody z vrtu, elektriky z FVE, topeni skoro nicim. Bohuzel narozdil od zemelode to bude za tvrde penize.. Ale drzim palce vsem co uhnou a jdou svou cestou, at uz to jsou drevostavby, hnineno slamenne stavby nebo jine "silenosti". Vse co nezere penize v budoucnu a da se postavit relativne levne je dobra investice.. R.

Okomentovat