čtvrtek 24. ledna 2013

veganská výživová poradna

dneska byl vydařený den. s pixie jsem se potkala přímo po práci. nejdřív jsme zašly do mého oblíbeného loving hutu (ještě aby nebyl, když u nás opravdu moc veganských restaurací není), poté jsme se přesunuly do mé stále oblíbenější kavárny pražírna. nejsem kafař a kafe vlastně už nepiju vůbec, ale vůni kávy zbožňuji. ta vás polapí hned po otevření dveří. aby také ne, když si v této kavárně praží kávu sami. mají nepřeberné množství druhů. kavárna je v polosuterénu, do kterého se vchází přímo z ulice, interiér ve světlém dřevě s přiznanou cihlovou klenbou. prostor zadní místnosti rozdělují knihovničky s knihami a člověk se může nechat pohltit četbou nebo oddat rozhovoru s přáteli. určitě doporučuji dát si cascaru (byť pixie by mi nedala za pravdu), což je nápoj z kávových slupek, bohatých na antioxidanty a kofein. nápoj je příjemně nakyslí a chutí spíš připomíná šípek. rozhodně byste v něm nepoznali kávu. nejbáječnější je, že celá kavárna je nekuřácká. konečně místo, odkud člověk nevyleze smrdutý a vyuzený jak nějaká kýta.

poté jsme se přesunuly na veganskou výživovou poradnu. tady budu tajemná jako hrad v karpatech a místo prozrazovat nebudu. ale alespoň pro určitou představu se jedná o místo spravované anarchistickým kolektivem. byla jsem na celou poradnu vcelku zvědavá, nedovedla jsem si pod tím nic moc představit, ale byla to jedna z nejpodnětnějších akcí, co se přímo veganské životosprávy týče. přednášku spojenou s diskuzí vedl mladý doktor, který se v rámci výzkumu diabetu dostal k většímu počtu veganů a ten fakt, že jsou mnohem méně náchylní na civilizační choroby ho dovedl k důkladnému studiu veganství ve všech jeho zdravotních důsledcích. konečně informace podložené výzkumem a zodpovězené z lékařského hlediska. nic nezastíral, nic nepřikrášloval, nezapomněl zmínit ani bolavá místa veganství, vyvrátil mnoho mýtů. mimo jiné ty o zdraví mléka, o nutnosti pojídání živočišných bílkovin nebo nedostatku železa, pokud člověk nejí maso. a samozřejmě potvrdil to, co už říkají nejnovější světové studie, veganství je zdravý prospěšné a vegani jsou zdravější než masozřavci, mají menší sklony ke kardiovaskulárním onemocněním, k nadváze a i nádorovým onemocněním. možná, že se stanu dalším testovacím králíkem. třeba alespoň něčím budu prospěšná a mohla bych tím přispět jejich studii a odtranění mýtu o škodlivosti veganství. a pro mě to bude mít výhodu, že budu vědět, co mi případně chybí a upravit podle toho jídelníček.

zítra se přijde podívat nějaká slečna na byt, takže možná zase budu mít spolubydlící. neznám jí, ale je to kamarádka kamaradčinýho kamaráda.

9 komentářů:

night.shine řekl(a)...

to je parádní článek!

Potvůrko, a co říkal třeba o B12? já jsem zrovna včera na základě několika rozhovorů s vegany a studií vypracovávala článek, ve kterém jsem zmiňovala u veganů hlavní problém a to nedostatek právě tohoto vitanímu? A nechtěla bych nějak mystifikovat lidi kolem sebe... Hodně jsem o tom četla a také jsme to teď probírali na chemii a anatomii. Co si o tom myslíš? Narazili jste na to téma?

potvůrka řekl(a)...

Bavili jsme se o tom, B12 je asi nejdiskutovanější a oprávněně také nejsledovanější problém veganské stravy. Bylo jí věnováno díky dotazům oparvdu nejvíce času. Já tedy napíšu, co jsem se dozvěděla do článku, protože toho je dost a byla by toho škoda tady jako komentář. A alespoň to zatím mám v hlavě, tak si to vždy bdu moc dohledat.

Na tvůj článek se chystám a dneska snad na to budu mít nejen čas, ale hlavně mozkovou kapacitu :-)

Jedikats řekl(a)...

To vypada zajimave, ta poradna.. budu se tesit na jakykoliv info :) A btw Loving hut je skvelej, taky tam s kamaradkou chodime! Mnam, uplne jsi mi udelala chute, budu tam zas muset zajit :)

night.shine řekl(a)...

děkuji :) těším se na článek :)

Unknown řekl(a)...

Né, B12 už né :D

potvůrka řekl(a)...

ale ano :-)

Kejtý řekl(a)...

Mít takových veganských možností u nás, tak jsem šťastná a asi bych se konečně už i k veganství dostala. :) Ale tak nebudu to na nic svádět.

Kris Tozkousne řekl(a)...

To testování, přímo jste o tom mluvili? Docela by mě zajímalo, zapojit se by mi vůbec nevadilo :)

potvůrka řekl(a)...

Zeptám se ho, až tam půjdu...

Okomentovat